• shabba
    #40
    A Datanet saját gerinchálózata tényleg nem olyan szintű mint pl. Tíkomé. Pl. nálunk februárban és márciusban is állt 5-9 órát a net mert mindkétszer átvágták az Árpád hídi toronyház építkezésnél az optikai kábelüket. De nem csak náluk nem volt jel hanem más net és tv szolgáltatóknál sem akik azon a kábelen keresztül kapcsolódnak.

    És ez gyanítom azért van mert nincs redundancia a topológiájukban, állítólag a pesti oldalon a Váci útig még gyűrűs de onnan már át Budára nincs semmi tartalék rendszer.

    Egyébként ha nem paktálna le Tíkommal, akkor szerinted hány lakossági ügyfelük lenne? Elárulom nulla ahogy a többi szolgáltatónak is. Mert vagy bérlik a kábelt a lakossághoz, pl. teljes hurokbérlet esetén havi 2412Ft-ért, részleges hurok esetén(TvNet csinálja így a 3G-jét) meg 1002Ft-ért vagy pedig lefekteti a saját rézkábelét az előfizetőig ami ilyen egyedi kunstrukció esetén milliós tétel lenne amit sosem tudna visszahozni egy lakossági ügyfelen, max talán száz év alatt. Olyan befektetőt meg sosem fog találni aki ilyen hosszú beruházási időt bevállal, max 2-3 év az amit egy pénzügyi befektető hajlandó kivárni.

    Vagy a másik megoldás az önálló kábelezésre hogy egyedileg kötöget hanem egy nagy területeken bekábelezi az összes előfizetőt így csökkentve a fajlagos beruházási költséget. Viszont ezt csak nagyban lehet csinálni hogy megérje az pedig száz milliárdos beruházási projectet jelentene, ehhez megint kellene találni olyan pénzügyi befektetőt aki vállalja az üzleti kockázatot és belevágna egy ilyen projectbe. Persze a megtérülés itt sem lenne túl gyors pár év alatti hanem évtized körüli.