• dez
    "Én úgy tapasztaltam, hogy nem gyorsabb. Hacsak nem kaputól kapuig visz."

Csak arra a szakaszra értettem. De nagy forgalom esetén az is lehet rövidebb idő, amíg megközelíted a metrót egy különsávon haladó más járművel.
    ----
    "Ha kicsit több metrónk lenne, az biztosan jót tenne a közlekedésnek."

Hát igen, fejlettebb városokban jóval több van.
    ----
    "A többi meg sajnos nem elég gyors."

Ez azért nagyban fögg attól, hány átszállásra van szükség, mekkora a forgalom (az téged alaposan lassít, a busz és a többi meg különsávon megy), stb.
    ----
    "Ráadásul tömeg van mindenhol."

Mostanában nem tapasztaltam olyan nagyon nagy tömeget, legalábbis ahol járok.
    ----
    "Más szempont is van még. Pl. ha bármi nagyobb cuccost akarsz szállítani, vagy épp az időjárás nem szép (a kocsi fedett, és van fűtés meg légkondi is)."

A kisebb cuccok szállítása (nem túl nagy bevásárlás) végülis még a kényelembe tartozik, de a nagyobb bevásárlás tényleg csak autóval kivitelezhető. Az igazán nagy dolgokat (ha most vetted) házhoz is lehet szállíttatni, vagy van fuvarozás (oké, ezek pénzbe kerülnek, de a benzin+egyéb rendszeres ráfordítás kiegyenlíti).
    ----
    "Meg ha néha jársz vidékre is, akkor pláne haszos.
    Persze, ha a vonatok értelmes sebességgel mennének (250+, mint a normális országokban), és nem lennének annyira zsúfoltak, akkor egész más lenne a helyzet."

Hát igen. Bár pl. egy ismerősöm több év autózás után épp mostanában állt át vonatozásra.
    ----
    "Ugyan nem nekem szól a kérdés, de eltaláltad. Én útálom a tömeget. Mondjuk fóbiának azért nem mondanám."

Az emberek többségét nem zavarja a kisebb tömeg.