• halgatyó
    Amit leírtam, az szerintem nem elsősorban az érzelmekre hat. (Például számpéldák) Az érzelmeket teljesen kiiktatni nem lehet olyan témakörök tárgyalásából, amelyek ennyire erősen és negatívan befolyásolják az életünket és a jövőnket.

Felvetettél egy érdekes kérdést, amit nem ártana kicsit körüljárni: hol kezdődik a "demagógia"? Már az, ami már negatívnak minősíthető? Mert ugye szószerint "népszónoklat" helyből még nem nevezhető károsnak, az egy demokratikus társadalomban alapvető funkcióval bír.

Azt sem tudom biztosan, hogy mások tudatában a "demagógia" és az "érzelmekre hatás" kifejezések mennyire rokonulnak. Asszem itt elég nagy tudati zavarkeltés zajlik már évtizedek óta, fontos szavak és kifejezések pontosítása helyett szándékos pontatlanítása, értelmük félrevitele, összezavarása (no, megint demagogizáltam egy kicsit:-)

A "demagógia" szót sajnos ma már egyértelműen negatív értelemben használják, és nincs megfelelő kifejezésünk ha elemezni akarjuk, megnevezni se tudjuk egyértelműen (ez is elgondolkodtató...)

A hasznos és a káros demagógia (vagy érzelmekre hatást is írhattam volna) között éles határvonal nem húzható, hasonlóan például az élő és élettelen közötti vagy az ember és állat közötti különbségre. Az ember által a hétköznapi életben jól érzékelhető kategóriák egyre bizonytalanabbá válnak, ha megpróbáljuk pontosan körülírni.

Abszolút igazságokkal én sem szolgálhatok, de megpróbálok néhány ismérvet leírni arról, hogy mi különbözteti meg a hasznos és a káros demagógiát. (következő hozzászólás)