• shabba
    #6
    Ezt nem tudom hogy gondolod ezt az 5000 csatornát és csatornánként 70mbps-et. Egy WiMax jó esetben 10-20-40-80Mhz-es freki sávot tud használni, attól függően mekkora frekvenciára tud jogot venni a szolgáltató. Itt európában ez jellemzően a 3.5Ghz-es licences frekvencia tartományt jelenti, ezt pedig már jó ideje használják azon szolgáltatók akit jogot vettek a használatára. Szóval túlzottan szabad freki tartományai nincsenek annyira a szolgáltatóknak.

    A 70Mbps egy maximum érték, a távolság növekedésével csökken az értéke, szóval ahogy szokták emlegetni a WiMaxot hogy 50km meg 70Mbps az két szélsőérték és kizárják egymást. Vagy közelre nagy sebesség, vagy távolra de kisebb. A jelenleg kapható felhasználó oldali eszközök(CPE) jellemzően max 10-20Mbps közötti sávszélességre képesek.

    A cikkben említett 802.16e változat ami a mobil variáns pedig még kisebb hatótávval és sebesség paraméterekkel rendelkezik mint a fix -2004-es variáns.

    A WiMAX inkább majd csak úgy 2-3-4 év múlva szélesebb körben elterjedni. Előbb eszközök kellenek hozzá, szabad freki, olyan eszköz ami szabad sávokban is működik, az eszközárak is elfogadható árszintre csökkenek. És ez a sok minden nem holnap fog mind együtt teljesülni csak évek múlva.

    Ezeken a WiMAX projecteknek amiket így bejentenek inkább prómóció értéke van, az Intel nagyon kapar azért hogy próbálja elterjeszteni a technológiáját és ezért még fizet is hogy odaáll egy támogatja egyes cégek pilot projectjeit.