Szuper amiket leírtál ide, és a belinkelt dailywireless-es WiMax-cikk is ad némi tájékoztatást a technológiáról. Diplomamunkámban a BPL és az xMax mellett foglalkoztam a WiMax-szal is. Csak megerősíteni tudom, hogy a WiMax nem a WiFi új generációja. De mivel szintén vezeték nélküli technológia, ezért sokan gondolják, hogy idővel a 802.11 szabványtól átveszi majd a lefedett területeket.
Véleményem szerint a WiFi marad inkább beltéri használatra, míg a WiMax [ha valóban megvalósul a technológia kiépítése] alkalmas lenne nagyobb távolságú hálózatok megvalósítására. Ami ellene szól, hogy a nem közvetlen rálátási probléma [non-line-of-sight] megoldása nehézkes lehet pont azért, mert elég magas frekvencián működik a cucc, és hát magas frekvencia = nehézkes jelterjedés [házak, fák, egyéb objektumok, melyekben "elakad" a jel].
Emiatt viszonylag sűrűn kell adótornyokat telepíteni, ami azért a kiépítési költségnél elég nagyot nyom a latba.
Egy másik alternatív technológia, az xMax erre úgy kínál megoldást, hogy elég alacsony frekvencián [rádiók frekvenciájához közel] szállít szélessávú kapcsolatot. És mivel alacsony frekvencia-->jó jelterjedés, nincs nem-rálátási probléma, átmegy a jel a falakon, fákon...] De igazából ez már nem ide tartozik. :)
Hogy van-e értelme kiépíteni Magyarországon WiMax-hálózatot? Szerintem ez egy fontos kérdés. Egy előnye lenne: a mobilitás [laptop-userek beépített WiMax-kártyával futkosnak az országban, és nagy sávszéllel tudnak kommunikálni]. A mobilitáson kívül nagy jelentőségét nem látom. Országunk nem mondható nagynak, a telefonos infrastruktúra pedig elég jól kiépült, ergo DSL és kábel hozzáférésre majd' mindenütt van lehetőség. Ezt azért írom, mert ha vki utánanéz, a WiMax Forum [a technológiát "pátyolgató" szervezet] is a mobilitásban, valamint abban látja a technológia létjogosultságát, hogy olyan területeken valósulhat meg segítségével a szélessávú internet-hozzáférés, ahol eddig a DSL és kábeles megoldások nem jutottak el.
Nem akarok a valóságtól elrugaszkodni, de szerintem egy xMax-szerű vezeték nélküli technológia lenne a legszebb megoldás arra, hogy egy nagyonn területet [megyéket, országokat] lefedjünk gyors internet-eléréssel. Kevesebb adótorony csúfítaná a környezetünket, kevesebb vezeték drótozná be a bolygót, és valóban mobillá válhatna a szélessávú hozzáférés.