Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
-
(Kutatómérnök kutatómérnökként felvéve anyagbeszerzőként dolgozik multinacionális vállalatnál...)
Azt a HR-est is ki kéne rúgni a francba, aki így pazarolja a cég pénzét.
Lehet másra is használni - de akkor minek tanárnak motiválni, ha nem az lesz belőle?
Én tanárnak tanulok. Én az is akarok lenni. Én az is leszek.
De amikor egy tanár felteszi a kérdést nekünk, hogy ki akar közülünk valóban tanár lenni, akkor jó ha a társaság egyharmada teszi fel a kezét.
Mert ők is tudják, hogy jó ez másra is. Egy info-matek tanár például kiváló HR-es lehet egy mérnökirodában. Műszaki ember, mégis tanult pszichológiát is.
Ez is KSH-tény: a feleslegesen képzet tanárok mind el tudnak helyezkedni máshol!
Kapunyitási/-zárási pánik - hallottál már róla?
Aki rugalmatlan, legyen öngyilkos, az való neki. A XXI. század a rugalmas emberek százada.
Én pl. 24 éves vagyok, mégsincsenek halálpontos terveim, hogy mit akarok az élettől. Van egy keret, ami felé tartok; de néhány alap dolgot (családalapítás) leszámítva nincs semmi, amitől elkeresednék ha konkrétan nem következne be.
A kapunyitási pánik arról szól, hogy sokan idegesek attól, hogy nem 100%, hogy a sok tanulással viszik valamire. De könyörgöm, még jó, hogy nem 100%!
A bebetonozott biztonság a '90-es évek előtti évtizedek sajátja volt, Kádár nem már halott.