• koschwarz
    nekem kifejezetten tetszett a film. sok rossz kritikát olvastam róla, és az is biztos, hogy aki nem olvasta a könyvet, annak helyenként kissé "begyorsulnak" a magyarázatok, de ettől függetlenül teljesen korrekt munka. változtattak egy-két apróságot a könyvhöz képest, és bár az egyik változtatás azért eléggé lényeges (a végén), összességében ez sem volt zavaró.

igazából egy olyan élmény a film, hogy "újra átéltem a könyv olvasása alatti érzéseket".

mellesleg nem is az alapfeltevés az, ami igazán megfogott eben a könyvben, hanem da vinci utolsó vacsora c. képe. az, hogy ez a multitalentum, aki évszázadokkal megelőzte a korát, megfestette ezt a képet, amin valóban egy női alak ül jézus jobbján, és valóban egyetlen kehely vagy kupa sincs a képen. tehát da vinci is valószínűleg tudott vagy hitt valamit, ami nem egyezik a "hivatalos" egyházi állásponttal és a bibliával. számomra igazából ez a momentum a legrejtélyesebb.

meg azért a templomosok történetében is mindig volt valami, ami arra utal, hogy nem véletlenül lettek a keresztesháborúk alatt annyira hatalmasok, és nem véletlenül számoltak le velük olyan brutálisan. ezek történelmi tények. és soha nem került napvilágra az a "kincs" sem, amit a templomosok álítólagosan jeruzsálemben, dávid templomának a helyén találtak elásva, elrejtve.

és az is tény, hogy a bibliában azért az a 4 evangélium szerepel, mert a IV. században egy uralkodó és néhány tudós így döntött. úgyhogy függetlenül attól, hogy a hit a lényeg, nálam az egyház álláspontja már itt megbukott. és hangsúlyozom, nem a hitről beszélek, hanem az egyházról.