• Stormreaver
    Azt én is tudom, hogy vannak még régebbi vallások illetve azokhoz kötődő kultúrák, amelyek a mai napig fennmaradtak. Ezeknek én nem is szeretném elvitatni a jelentőségét, mert mindegyik hordoz magában értékeket.
    Viszont itt egyszerűen arról van szó, hogy nekünk itt Európában valóban olyan 2+ ezer év van a hátunk mögött (az összes háborúval és a többi rendre felemlegetett visszásságokkal együtt is!), ami szellemi, kultúrális, művészeti, teológiai és még egy sor más értelemben (ideértve pl. a műszaki és tudományos gondolkodás megjelenését is) olyat adott a világnak, ami valóban egyedülálló. Erre büszkének kellene lenni és megpróbálni ezt a tudást az újabb nemzedék számár is mindig "élővé" tenni, mert egyébként ha elvész a közgondolkodásból -ahogy azt ma egyre inkább tapasztalni lehet-, akkor mérhetetlenül szegényebbek leszünk. Ezt a világ más részeiben talán jobban megértik mint itt nálunk, nézzük meg pl. a japánokat. Más hagyományok, más kultúra, de a mai napig megőrizték azokat az értékeket, ami a gyökereiket jelenti, amiről tudják hogy fontos.

Ami pedig azt illeti, hogy "senki se mondja meg neked mit gondolj" - itt nem önmagában azzal van a baj, hogy ma már bárki is direktbe rád akarná kényszeríteni a dogmáit, mert magad választhatod meg hogy milyen elveket vagy hajlandó elfogadni és mi az amit nem. A baj ott van, hogy ezt a "gondolatot" általában azok fogalmazzák meg így pl. a vallásokkal szemben (de más egyéb kérdésekben is), akiknek szinte semmi konkrét ismeretük nincsen a témában. Vagyis: túlzottan erős bennük az előítélet (és ezzel együtt az önhidtség) ahhoz, hogy akárcsak odafigyeljenek egy picit is arra, amit egy olyan felekezet vagy egyház tanít, amit épp az imént szapult esetleg durván.
    Az nyilván való, hogy pl. ha te a fizika törvényeit akarod megismerni, akkor értelmes tanulóként ha a tanárod Newton-ról meg a különféle erőhatásokról kezd el neked beszélni, nem fogod neki azt mondani: "ugyan ne akarja már nekem senki megmondani mit gondoljak a nehéségi erőről". Itt sincs másról szó, csak arról, hogy hajlandó vagy egyáltalán meghallgatni valakinek az érveit és a tanait vagy már eleve leblokkolsz. A példánál maradva: a későbbi nagy fizikusok is úgy tudták a newtoni fizikán túlmutató tételeket megfogalmazni, hogy maguk tökéletesen ismerték az elődök munkásságát. Szóval ami a lényeg: ha te valóban ismered hogy egy keresztény egyház mit tanít, hogy abból a gyakorlatban mi az ami működik és mi az ami esetleg nem, tudod, mert megismerted a közösség embereit és a gondolataikat- és már ennek a tudásnak a birtokában döntesz úgy, hogy neked ez nem kell, az egy dolog, az valóban a Te döntésed. Viszont az a személyes tapasztalatom, hogy az egyházak ellen gyaláűzkodó emberek nem ilyenek. Inkább olyanok, akiknek valóban lövésük sincs arról, hogy egy keresztény közösség hogyan éli meg a hitét - ergo 0 ismerettel támadnak neki annak, amivel kapcsolatban súlyos előítéleteket oltottak és oltanak beléjük egész életük során. Na ez viszont már nem az ő döntésük; valójában mások döntöttek a dologról helyettük, anélkül hogy maguknak erről a leghalványabb fogalmuk lenne...