Europa Universalis III
-
Na rászántam magam és megnéztem.
A töltési idő elég ratyi, habár lehet hogy az EU2 is volt ennyi ha ott összevonjuk az indítás és betöltés idejét, de itt akkor is sokkal feltűnőbb. A menü örökölte a diplomacyból a lassúságát, az EA játékokénál is rosszabb ahogy reagál a dolgokra.
A felbontásra 1024x768at nyom defaultból, az asztal felbontása 800x600 de ellentétben az előddel ez nem tudja. Az országválasztó szerintem sokkal egyszerűbb volt az előző részben, és ez is csak tökölés amíg kivárod hogy kirajzolja az adott év területi felosztását vagy hogy scrollozz.
Elindítottam egy 1453as scenariot, óriási akadás, mire rázoomolok végre Budára, ami rossz helyre van téve a térképen már elég csalódott voltam. Aztán rájöttem hogy tulajdonképpen ez 800x600ban fut mert a dolgok fele kilógott a képből. Most ránéztem a fórumra, írják hogy az fx 5500 a MINIMUM követelmény. Hát tok jó
Az előző résznek egy 8 megás VGA volt a minimum, és éppen ez hozta össze részben az EU2 széles közösségét. Odáig OK hogy nem nézhet ki a harmadik részben, majdnem tíz évvel később is ugyanúgy a játék mint az első részben, de akkor legalább jól csinálták volna meg. Mert az ortopéd animált bábu szerintem egy kicsivel se jobb a régi spriteoknál. Szépet és jót akartak de szvsz egy rakás szar sült ki belőle, legalábbis az én szemszögömből ez már közelebb áll egy AOE játékhoz mint a saját elődjéhez, ezzel a történelem-ellenességgel és a nagyon csili-vilire hajazó graffal. Azért annyira nem régi még szerintem a gépem, hogy a játéknak pause alatt akadnia kelljen ha scrollozok. Sok minden jóhoz értenek paradoxék, de ezzel a grafika dologgal, az idő intervallum lerövidítésével, a történelmi eventek hiányával, az alap felállásokkal, egyszóval ez szerintem nem úgy sikerült mint azt nagyon sokan szerették volna.
Ez olyan mintha nem érdekelte volna őket a saját közösségük. Pontosan tudták ők is hogy aki az ő játékaikkal játszik nem feltétlen úgy gondolkodik mint az aki mondjuk a Crysist várja már nagyon. Pedig ezzel szerintem részben azt a közönséget is megcélozták, azok pedig nagyban különböznek a hagyományos "paradox-gamer"-től.