Europa Universalis III
  • szekhely
    #11538
    Sziasztok,

    EU3 complete játékkal figyelmetekbe ajánlom a japán nációval való kezdést. Más játékstílust igényel mint az európai országok. Ami lényegesen különbözik:

    - nem tudsz császárként kezdeni, érdemes a shogun országgal hogy ne legyen az eleje nagyon unalmas,
    - nem nagyon tudnak támadni amíg nem szerzed meg a sziget összes tartományát és nem alakítasz császárságot. Nekem 1780 körül jött össze a császárság.
    - amíg nem vagy császár addig a foglalt területekre nem kapsz infamy-t (ez nagy előny), császárság után már nő terület foglaláskor.
    - 1810-ig legmagasabb szintre westernizáltam magam (fejlesztési ágat és a hadsereget is)
    - nem termel kolinistát alapból az ország. Csak a tengerparti kereskedelmi állomások után kapott évi 0,10-es lassú növekedésre lehet alapozni.
    - ettől függetlenül teljesen bekolonizáltam az egész szigetvilágot és ebben a környezetben rendesen van termelés (tarifa rendszer ausztráliában, fent kamcsatka tetején kezdődött)
    - érdemes a govermentet erősen fejleszteni. 5-ös szintű épületek 0,05 magiszter (alapból évenként max 3 db), 6-os szinten pedig -10 stabilizáció. Végén a 70-80 tartományos ország 1,5 év alatt stabilizálódott 1 szintet felfelé a technológiai váltásoknál.
    - Kelet Ázsiában kolonizát területeken rengeteg helyen adott vas, réz lelőhelyes tartományokat.
    - alapból a cukor, szőlő lelőhelyes tartományok hiányoznak erről a területről,

    Tehát aki nyugisabb, nem állandó háborúskodásos, szövettségek által beleráncigált kényszeredések szerint szeretne játszani akkor az próbálja ki.

    Most Yemen-el játszom. Ez is nagyon érdekes. Itt 1600 körül tudtam foglalni először vas termelésű tartományt indiai félszigeten. Már itt vannak az európaiak is, azok már nem nagyon vernek el. Bár offer békekötéseim vannak úgy, hogy felajánlom nekik a folyamatosan 4-5 országra kiterjesztett befolyásom 1 országról való levételét. Eddig mindig elfogadták a békét. Most még nem éri meg háborúskodni velük, majd úgy 100 év múlva.

    Jó játékot mindenkinek.