Europa Universalis III
  • blitzkrieg1
    Hetvegen tovabb jatszottam a magyar jatekomat. Vegre elhalalozott a cseh csaszar igy megszereztem a csaszari cimet, sot rovid ideig meg a papai cim is az enyem lett. Torokokkel hadakoztam kicsit, mivel holly war CB-t kapott mindenki rajuk, felettebb konnyu dolgom lett, meg amugy is joval erosebb volt a hadseregem. 2 tartomanyuk maradt csak a Balkanon, a tobbit felszabaditottam. Csak sajna nem sok hasznom van beloluk, mert Bulgaria, Szerbia es Havasalfold is szultansagkent lett szabad, igy nem tudom vazalizalni bekesen.
    Utana Velence ellen vivtam egy haborut, mert kezdtek nagyon megerosodni, legyoztem oket, egy Trentot elfoglaltam toluk es 2 orszagot felszabaditottam.
    Ezutan bekeben akartam elni, hogy csokkentsem a badboyt, de ekkor huseges szovetsegesem megtamadtak a burgundok, akik a franciakkal szovik voltak. Na ebbol aztan lett egy nagy haboru. A franciak is es a burgundok is iszonyu erosek voltak. Franciaorszagnak 80000-es serege volt, a burgundoknak 60000. A franciak ekkorra mar a fel Iberiai felszigetet elfoglaltak, raadasul volt military drillje is, igy semmi eselyem nem volt a seregei ellen.
    Ausztrianak 35000 nekem meg csak 20000, epp ekkor oszlattam fel a medievalos gyalogosaimat, hogy erosebbeket kepezzek ki a frissen foglalt Trentino tartomanybol. Ezt a haborut aztan szepen el is veszitettuk, szerencsere csak az osztrakok kellett tartomanyt atadjanak. Ahogy lejart a fegyverszunet, a burgundok ismet tamadtak, de ezuttal engem.
    Itt viszont mivel engem tamadtak meg, az osszes vazallusom jott segiteni. Ez lenyegeben mar egy oriasi europai haboru lett: majdnem az egesz Kozep-Europa Nyugat-Europa ellen.
    A hadseregem meg mindig csak 30000 fo volt, de elkezdtem minden tartomanyban kepezni es hamarosan 60000 katonam lett, de ez meg mindig nem volt eleg a franciak ellen. Raadasul korabbi ellensegeim is revansot akartak es nekem eset Svajc, Moszkva, Velence, Szicilia, Papai allam. Kozben az osztrakok haboruztak parhuzamosan a csehekkel es a lengyelekkel (akik szinten a szovim volt), igy egyikukre sem szamithattam. Felment 14-re a kimerultsegem is igy tobb frissen foglalt tartomanyom fellazadt.
    Ezert a franciakkal beket kotottem egy tartomany atengedeseert cserebe (amit amugy sem bantam, mert le akartam mar addig is passzolni valakinek, mert nem volt core-om ra es novelte a badboyt, mert birodalmi terulet). Kozben bevezettem en is a military drillt es folytattam tovabb a haborut, immaron en voltam tuleroben. Sikerult megvernem a hadseregeit utana pedig a teljes orszagot elfoglaltam. Antwerpent (ami az egyik legnagyobb COT) csatoltam csak az orszagomhoz, mert amugy is nagy volt a badboy. 4 orszagot felszabaditottam es felbontottam a szovetseguket a franciakkal. A felszabaditott orszagokert kaptam imperial autorityt igy mar megvan az elso 3 torveny. 1 honappal kesobb milano es nehany kisebb nemet allam is megtamadta es ujabb teruleteket foglaltak toluk, igy a Burgundok mar nem sok vizet fognak zavarni. Megvarom a beke lejartat es elfoglalom toluk Belgiumot, mert nagyon gazdag tartomanyok vannak ott.
    Nem sokkal kesobb felugrott egy event, valasztanom kellett, hogy a hatalmas haborus vesztessegek kinek koszonhetok. Vagy a kiralyom nyakaba varrom, vagy a fia nyakaba. Hat a kiralyra kentem, ezert kivegeztek. A fia kicsit jobb kepessegu volt, a kiralyom meg amugy is nagyon idos volt mar. Ahogy uj kiralyom lett, beolvadt az orszagba Napoly, pedig meg nem volt 50 evig personal uniom vele.