11580
Europa Universalis III
  • kozi001
    AAR Erdéllyel. :)

Transylvania AAR
  • Lysandus
    Keresned kell valami képfeltöltős oldalt, és onnan belinkelni. Én anno a noob.hu-t használtam, de az már nem működik.
  • Lysandus
    Nekem volt már olyan. Ha "jól" teljesít az ember császárként, és megy, amikor a megtámadott kis országok hadba hívják. Mondjuk kis - egy-két-három tartományos - országok csatlakoztak, Nekik a birodalom a legjobb védelem. Lehet, hogy a császárral való viszony is számít.

Nálam pont a franciák, bretonok csatlakoztak, meg még ilyen kisebb francia utódállamok, amikor szétesett Nagy Franciaország (a végén más csak két tartománya volt).
  • blitzkrieg1
    Ez baj!

Es azt tudja valaki, hogy miert nem kell senkinek meg ingyen sem egy elado tartomany? Tul sok a core nelkuli tartomanyom, felszabaditani nem tudom, ugyhogy el kellene adjam, de egyik vazalusomnak sem kell. Akitol elfoglaltam annak persze nem akarom visszaadni.
  • marcussHUN
    nemnagyon .... te beléptethetsz új tartományt a birodalomba és elengdeshetsz újonnan beléptetett tatományokat ....pl boszniát belépteted és elengeded.... szerintem maximum igy lehet
  • blitzkrieg1
    A Nemet-Romai birodalomba szoktak belepni ujabb orszagok?
  • kozi001
    Értem! Erre gondoltam. Szívás. :(

Olyan mondjuk nekem is volt h igényeltem a trónt és évtizedekkel később belém olvadt az egész állam teljesen váratlanul.
  • blitzkrieg1
    Nekem Napollyal 110 volt a viszonyom, amikor bekebeleztem. Presztizs 100, bizalom nagy volt. De a badboy is eleg nagy volt, 8 korul.
    Minel nagyobb az orszag, annal nehezebb bekebelezni. Haboru idejen lehetetlen. Esetleg megoletheted az uralkodod a lazakokkal is. :)
  • blitzkrieg1
    Nekem fontosabb volt a nemzeti bank az elejen, meg igazabol nem nagyon volt ellenfelem sem a Balkanon. Tetszett, hogy tartogat meg meglepetest a jatek. Nem is gondoltam volna, hogy a franciak es burgundok erdekeit sertem.
    Brittek kiszorultak a szarazfoldrol, sot a skotok es a franciak majdnem szet is vertek oket, alig maradt par tartomanyuk. Aztan vagy 15 ev alatt visszavertek a skotokat es mar majdnem teljesen elfoglaltak a ket szigetet.
    Az az erzesem, hogy a franciakkal sok haborut fogok meg megvivni.
  • kozi001
    Igazából csak egy kérdés. Eléggé sokat szívok az örökléssel, Gyakorlatilag lehetetlen h triggerelődjön.

1515-ben járok, 7 perszonálunióm van ebből 3 a hre-n belül. A HRE-ből gyakorlatilag már beiktathatnám az utolsó két reformot, de gondoltam várok még az egyesítéssel mert, akkor core-t kapnék azonnal.

Viszont sehogy sem akar örökölni. Hiába 200 viszony, 100 presztizs, 0 infamy, bizalom (trust) szintje 2-nél 8-as szintű (" trust us implicitly") de hiába.

Számít-e h épp háború van vagy h túl nagy területű államok (burgundia, ausztria) vagy valami más?
    Mondjuk az uralkodómat gyakorlatilag csak háborúban tudom "megölni" úgyhogy ez probléma!

Mert akkor kár volt velük vesződni és a maradékot is csak integrálom és kész.
  • kozi001
    Szép! :)
    Amúgy tényleg elég gáz úgy hadakozni franciák, burgundok ellen még britként is h nekik megvan a Military Drill nekem meg még nincs.
  • blitzkrieg1
    Hetvegen tovabb jatszottam a magyar jatekomat. Vegre elhalalozott a cseh csaszar igy megszereztem a csaszari cimet, sot rovid ideig meg a papai cim is az enyem lett. Torokokkel hadakoztam kicsit, mivel holly war CB-t kapott mindenki rajuk, felettebb konnyu dolgom lett, meg amugy is joval erosebb volt a hadseregem. 2 tartomanyuk maradt csak a Balkanon, a tobbit felszabaditottam. Csak sajna nem sok hasznom van beloluk, mert Bulgaria, Szerbia es Havasalfold is szultansagkent lett szabad, igy nem tudom vazalizalni bekesen.
    Utana Velence ellen vivtam egy haborut, mert kezdtek nagyon megerosodni, legyoztem oket, egy Trentot elfoglaltam toluk es 2 orszagot felszabaditottam.
    Ezutan bekeben akartam elni, hogy csokkentsem a badboyt, de ekkor huseges szovetsegesem megtamadtak a burgundok, akik a franciakkal szovik voltak. Na ebbol aztan lett egy nagy haboru. A franciak is es a burgundok is iszonyu erosek voltak. Franciaorszagnak 80000-es serege volt, a burgundoknak 60000. A franciak ekkorra mar a fel Iberiai felszigetet elfoglaltak, raadasul volt military drillje is, igy semmi eselyem nem volt a seregei ellen.
    Ausztrianak 35000 nekem meg csak 20000, epp ekkor oszlattam fel a medievalos gyalogosaimat, hogy erosebbeket kepezzek ki a frissen foglalt Trentino tartomanybol. Ezt a haborut aztan szepen el is veszitettuk, szerencsere csak az osztrakok kellett tartomanyt atadjanak. Ahogy lejart a fegyverszunet, a burgundok ismet tamadtak, de ezuttal engem.
    Itt viszont mivel engem tamadtak meg, az osszes vazallusom jott segiteni. Ez lenyegeben mar egy oriasi europai haboru lett: majdnem az egesz Kozep-Europa Nyugat-Europa ellen.
    A hadseregem meg mindig csak 30000 fo volt, de elkezdtem minden tartomanyban kepezni es hamarosan 60000 katonam lett, de ez meg mindig nem volt eleg a franciak ellen. Raadasul korabbi ellensegeim is revansot akartak es nekem eset Svajc, Moszkva, Velence, Szicilia, Papai allam. Kozben az osztrakok haboruztak parhuzamosan a csehekkel es a lengyelekkel (akik szinten a szovim volt), igy egyikukre sem szamithattam. Felment 14-re a kimerultsegem is igy tobb frissen foglalt tartomanyom fellazadt.
    Ezert a franciakkal beket kotottem egy tartomany atengedeseert cserebe (amit amugy sem bantam, mert le akartam mar addig is passzolni valakinek, mert nem volt core-om ra es novelte a badboyt, mert birodalmi terulet). Kozben bevezettem en is a military drillt es folytattam tovabb a haborut, immaron en voltam tuleroben. Sikerult megvernem a hadseregeit utana pedig a teljes orszagot elfoglaltam. Antwerpent (ami az egyik legnagyobb COT) csatoltam csak az orszagomhoz, mert amugy is nagy volt a badboy. 4 orszagot felszabaditottam es felbontottam a szovetseguket a franciakkal. A felszabaditott orszagokert kaptam imperial autorityt igy mar megvan az elso 3 torveny. 1 honappal kesobb milano es nehany kisebb nemet allam is megtamadta es ujabb teruleteket foglaltak toluk, igy a Burgundok mar nem sok vizet fognak zavarni. Megvarom a beke lejartat es elfoglalom toluk Belgiumot, mert nagyon gazdag tartomanyok vannak ott.
    Nem sokkal kesobb felugrott egy event, valasztanom kellett, hogy a hatalmas haborus vesztessegek kinek koszonhetok. Vagy a kiralyom nyakaba varrom, vagy a fia nyakaba. Hat a kiralyra kentem, ezert kivegeztek. A fia kicsit jobb kepessegu volt, a kiralyom meg amugy is nagyon idos volt mar. Ahogy uj kiralyom lett, beolvadt az orszagba Napoly, pedig meg nem volt 50 evig personal uniom vele.
  • Oltred
    Itt az e-mail címem: [email protected]

Köszi előre is, hogy elküldöd. :)
  • nik1995
    En at tudom neked kuldeni csak irj egy elerhetoseget.
    Ha felteszed akkor nem fog menni az Sw
  • Oltred
    Köszönöm a választ, annyit meg tudnál!tudna valaki mondani, hogy honnan tudom leszedni a patcheket? Jah és azt, hogy ha felrakom őket attól még a Steppe Wolf mod az menni fog?

• marcussHUN
    srácok hogy töltsek fel képet mert itt valami nagyon nem stimmel, tudom h már sokan kérdezték de újra elmondhatná nekem valaki....
  • marcussHUN
    ....
  • nik1995
    hogyha S W vel jatszol nem rakhtasz fel uj patchet
    de az 5.1 ota mar vagy 4 uj patch jott.
    a manporwer novekedese 10 szer kevesebb lett es a beke ido 10 evre nyult meg aprobb teruleti valtozasok picit megerositettek a lengyeleket gyengitettek a hordat, es egy ket uj eventet raktak bele
  • Oltred
    Sziasztok! DW 5.1-el játszok, ott is a Steppe Wolf moddal. A kérdésem az volna, hogy jött-e ki új patch? Nem igazán követtem manapság a dolgok állását inkább játszottam. Ha van új patch akkor valaki elmondaná mi a változás, van valami új a játékban? Ezt azért kérdem mert feleslegesen nem rakom fel a patchet már ha van.

Köszönöm előre is a segítséget!

Oltred
  • nik1995
    Koszonom.
    Valoszinuleg ez volt a problema most mar jol mukodik.
  • Lysandus
    Hali!

Szerintem az 5.2 patch a ludas. A SW-nek is vannak különböző változatai, tudtommal az 1.16 a legutóbbi, de ez a július 22-i 5.1-es patchcsel megy. Nézd meg valahol, hogy a te SW-dnek melyik EU III kell.
  • Brave89
    told fel a kapcsolataidat a pápával 100 fölé, utána le tudod szedni a debuffot.
  • blitzkrieg1
    Dehogy toltok. Eros vagyok, huseges szovetsegesem Ausztria, Lengyelorszag es Bajororszag akik minden haboruban kovettek es van 6 vazallusom is. Senki nem mer megtamadni, csak Napolyt nem akarnam elvesziteni a kiatkozas miatt. Na de vegulis mindegy, ugyis csak 3 tartomanya van, nem tul eros orszag, ha elveszitem, majd megszerzem kesobb.
  • kozi001
    Elég baj. Előző játékomban engem is kiátkoztak. Főleg ilyen korán amikor még kevesebb a pénz. Én biztos vissza tölteném.
  • blitzkrieg1
    A kiralyom 10 eves, szoval meg sokaig nem fog meghalni. Ha pedig meghal es meg mindig ki van atkozva, akkor elveszitem a personal uniont.
    Ezert kellene valahogy elerjem, hogy visszavonjak a kiatkozast.
    Vallast nem valthatok, 1414-ben vagyok.
  • kozi001
    Ezt bevágom, de nincs kedvem lefordítani:

1) When your monarch dies, there's a good chance (but not a guarantee) that you will stop being excommunicated.
    2) When a new pope is elected, there's a small chance that you will stop being excommunicated.
    3) You may ask for dispensation; this is a random event that will fire for the Curia Controller that will give them the option to lift the excommunication of your state. You need to be on decent terms with the Papal States and the Curia Controller, and the lower your reputation, the more likely this is to work.
    4) If you become Curia Controller, you will have your excommunication lifted quite quickly.
    5) If you do the pope a favor (such as giving up a province to him in an event, capturing Rome in a crusade, or defeating the antipope) you will have your excommunication lifted quite quickly.
    6) If you convert to Protestant or Reformed, excommunication will cease to matter.

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?399171-Excommunicated-now-what
  • kozi001
    Meg kell halnia az uralkodódnak! Nem tudok jobbat. Vagy ha te vagy a kúria támogatója akkor meg tudod szüntetni, de az a -100 mallusz miatt szinte lehetetlen!

Valamennyire jóban kell lenni a pápai állammal Asszem 100? felett nem tud kiátkozni, de nem tudom megerősíteni! Nálam mindig 190-200 a kardinálisok miatt.
    Vagy át kell térni katolikusról akkor sem tud kiátkozni asszem.
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Excommunicate

Csak egy dolog. Ha a HRE-ben vagy és úgy csinálod a perszonáluniót, akkor örökléskor rögtön core-t is kapsz!
  • SuperGalaxy

Csehországos játékomat végre befejeztem :D HRE-t nem egyesítettem, csak mindenkit vazallussá tettem. Az elejéna britek nagyon benyomultak Európába, de aztán kivertük őket, gyarmataim pedig Amerikában vannak mérsékelt számban.
  • nik1995
    Hali
    Szeretnek jatszani a steppe wolf moddal, rendesen betol a jatek de mikor kivalasztom az orszagot es ranyomom hogy play a betoltesnel mikor kiirja azt hogy adapting history akkor osszeomlik a jatek.
    Toroltem a cache mapot 5.2 patch is rajta van
  • blitzkrieg1
    Tegnap evgre nekem is osszejott egy personal unio. Eddig egyszer sem sikerult. Napolytol orokoltem meg a tront.
    Viszont a hulye litvan kiraly kiatkozott, annak ellenere, hogy en is hadban voltam a csehekkel, akik oket epp ostromoltak. Szoval el fogom vesziteni Napolyt, ha meghal a kiralyom. Bar meg csak 10 eves, ha megeli a 60 evet, akkor bekebelezhetem oket.
    Mit lehet tenni azert, hogy visszavonjak a kiatkozast?

Megalapitottam az elso COT-ot is. Velencevel leronottam a viszonyom es alapitottam egyet Pesten. Megugrott rogton a jovedelmem ennek hala.
  • kozi001
    Az elején még amúgy sincs annyi évi kém/arany sztem.

A végefelé, amikor nagyobb a bevétel el lehetne árasztani "patriot"-okkal és a csehek még lehet csatlakoznának a magyarokhoz, de ilyen korán csak várni lehet az újabb választásra ha fiatal a császár!
  • Lysandus
    Kémekkel kellene megoldani az ilyen helyzeteket. Kár, hogy nincs ilyen lehetőség a játékban. Mert a valóságban volt pár gyanús eset! :-)
  • blitzkrieg1
    Az elozo jatekomban is ezt remeltem, egy csomo haborut inditottam ellene, de a gaz kiraly nem halt meg egy csataban sem. Vagyis ha jol emlekszem, nem is vett reszt bennuk. Nagyon feltette az eletet.
    De egyebkent is szinte folyamatosan harcol mas orszagok ellen megsem hal meg a csatakban.
  • Lysandus
    HRE tag ellen nincs CB-éd? Mert akkor van rá esély, hogy hadba lép magától. És úgyis tábornokot csinál a királyból, tehát nagyobb az esély, hogy az Úr magához szólítja bűnös lelkét...
  • kozi001
    Igen sajnos csak várni lehet és közben mást csinálni.

Viszont ha sokat háborúzol vele néha előfordul h generálist csinál a császárból és van esély rá h meghal csatában.
    De ennek kicsi az esélye. Persze lehet h épp olyan pillanatban megint, amikor csak mondjuk 2-en szavaznak rád...
  • blitzkrieg1
    Meg meglatom mit teszek, de szerintem varni fogok. Legalabb 3 haborut kellene meg vivjak ellene, hogy kisebb legyen az orszag es vazalizalhato legyen. A viszont sok stabilitasvesztessel jar, mert nincs CB-m ellene. Lehet, hogy inkabb kivarok. A 4 vazallus megvan, mar ugyis 100%, hogy en kapom a csaszari cimet.
  • kozi001
    Nem feltétlen adja ár, de egy vazallus nem lehet császár és ilyenkor triggerelődik egy HRE választás!
    +1 vazallus meg jól jön a szavazásnál.

Persze magyarokkal azért ez nehezebb gondolom és ha közben ha sok infamy-t szerzel, akkor rosz pillanatban jön a választás és tipikusan az osztrák sógor röhög a markába.
  • blitzkrieg1
    Ha Bohemia vazallus, akkor atadja a csaszarsagot?

Nem tudtam vazallussa tenni, mert allandoan ker teruleteket masoktol. Az elso haboruban felszabaditottam 2 tartomanyt, ahogy lejart a beke, ismet tamadtam, de neki mar 5-el tobb tartomanya volt.
    Inkabb megvarom, amig meghal a csaszar, addig csokkentem az imfamym, mert elegge felment a vazalizalasok altal.
  • kozi001
    Az jó ha már most megvannak a vazallusok! :)

Kéne vmi "trigger HRE election" kém küldetés. :) Amúgy meg kb 3 háború amíg vazallussá teszi az ember Bohémiát!
  • kozi001
    Hoi-t gyakran megunom a végére bár ennek ellenére azért elég sokáig viszem. EU3-at még nem játszottam annyit egyelőre bírom a végét is. :)