Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

te 1919-rõl beszélsz én pedig a 16-18. századról. A kettõ pedig egyáltalán nem ugyan az. Ne anakronizáljunk kérem szépen!
Ja, és az állandó harcoknak köszönhetõen folyamatosan tudok jó hadvezéreket képezni, jelenleg három van, és 15-ösnél egyik semo rosszabb.
Újat kezdtem very hardon. Elõször a szarmaták estek áldozatul. Õk a legnagyobb probléma az elején, mert õk is 9,9 land/naval techhel kezdenek, mint a magyarok. No meg a Kangju, csak hát vele megint szövetséget kötöttem kezdettõl. Mondjuk õk keletre terjeszkednek, én meg nyugatra, tehát az érdekek nem ütköznek.

A szarmatákkal szerencsém volt, mert amikor megtámadtam õket Róma is nekik esett. Így szépen elfoglaltam az egészet. Az inflációt egy kicsit el kellett engednem, hogy a 20 ezres seregem fenn tudjam tartani. Inkább infláció, mint kölcsön, mert a kamatok sokkal többet visznek el. Volt egy 14 ezres seregem (12 ezer lovas, és 2 ezer gyalogos) és még hatezer lovas egy másik hadtestbe szervezve a betörõ kisebb hordák ellen. Az uralkodóból tábornok lett, és mivel kettes siege volt, elég jól tudtam haladni a foglalásokkal. Így nagyon hamar annyi lett a bevételem, hogy vissza tudtam venni az inflációt, megállt két százalékon. (Még szerencse, hogy a játékban a pénzromlás nem kumulálódik, mint a valóságban, mert akkor évi 2 százalék 100 év alatt már nagyon durva lenne.) Plusz a második seregem is felfejlesztettem 14 ezresre.

Utána az alánok jöttek. Illetve õket "felszabadítottam", mert eredetileg szövetségben voltam velük. Amikor Pontus megtámadta õket be is léptem a háborúba, de a szarmaták miatt csapatokat nem tudtam küldeni. De megbosszultam õket! :-) Pontust és a vele szövetséges Trebizodot is elfoglaltam.

Következtek a Proto Finnek. Õket nem feltétlen akartam elfoglalni, de teljesen megbízhatatlan szövetségeseknek bizonyultak. Pontus ellen sem jöttek, és ráadásul kitiltottak a CoT-jukból. Utóbbit kegyesen feloldották késõbb, örültem is neki, amíg rá nem jöttem, hogy közben megszûnt ez a CoT.

A Proto Finnek birodalomba történõ integrálása után következtek a Morvák. Majd a gótok. Mivel pár morva terület csak a gótokon keresztül lehetett elérni. Meg még valami kisebb germán nép, akik valahol Gdansk (Danzig) környékén laktak és szövetségben voltak a gótokkal.

Itt tartok most, Kr. u. 70-ben járunk, és nagyon érik a konfliktus Rómával. A Kárpát medencébe ugyanis a Dákokat rakták a Steppe Wolf készítõi, ezt a szentségtörést pedig nem lehet annyiban hagyni! :-) Már közel a Vereckei hágó, de addig még át kell "utazni" néhány népen, akik viszont római érdekszférában vannak.

Egyébként a káni államforma teljesen jó, feldobta a gép a kaganátust is, de az bukta, ugyanis ott bejöhet az incapable ruler módosító.

Ezen kívül szerintem teljesen véletlenszerûen dobálja a national decision-ket. Most például a távol-keleti tech groupot még nem kínálta fel, viszont az adminisztratív monarchiát már igen. Még egy kicsit foglalgatok, aztán váltok.

Jó lenne vallást is váltani, mert pillanatnyilag 0 misszionáriusom van évente. Csak nem tudom, mire váltsak, még korán van. A legitimacy-hoz viszont kellenének a királyi házasságok, mert még közepes legitimacynál is csökken az elfoglalt területek népessége. Királyi házasság pedig azonos vallású népekkel lehetséges.

Összességében a helyzet nem rossz, van egy csomó katonám, pénzem, és manpowerem. :-)
A német gyarmatokat nem azért nyúlta le Anglia, Franciaország, meg a többiek, mert "gazdaságilag-társadalmilag nem voltak megfelelõek". :-))) De ugyanez igaz azokra a francia, holland gyarmatokra, amelyeket az angolok nyúltak le. :-)
Utána nem nagyon tud megfogni semmilyen szövetség.
A reformok ugyan eltûnnek, de bizonyos reform (rebirth of rome)szerintem meg is marad. (ezt csak otthon tudom megnézi tutira 😊 )
Gazdag területek és megkapod az olasz és más államok manufakturáit is.

Igen a név sajnos eltûnik. Az a baj ha nem egyesítesz akkor kapsz 40-50 vazallus államot ami 10 évvel számolva 400-500 év mindet annektálni.
Persze ha nem világhódítást játszol hanem valamilyen más célod van akkor lehet találni ellenérvet. 😊
Egyebkent jo HRE-t egyesiteni? En kicsit viszakozok. Jobban szeretek Magyarorszaggal jatszani.
Én egyébként most a HRE-vel vacakolok. Azon töprengek h inkább várjak-e a protestáns terjedésig 1500-ig a reformokkal?

Mivel utána olyan egyszerûen lehet Imperial Authority-t szerezni az áttérítésekkel. Elõtte meg nehezebb!
HI!
Köszönöm a válaszokat. 😊

A 26mb-s mentést nem a játék nem nyitotta meg, hanem pl a word, v wordpad. Nem tudom, h miért.
Értem. Esetleg kisebb hajókat kell csinálni vagy csak szállító hajókat.
Lejjebb vittem a fenntartast, megis brutalisan nagy volt.
Az indianokat tenyleg megeri kifosztani, csak elfoglalni nem nagyon, mert minden tartomanyhoz kell egy nagy hajo, Magyarorszagnak meg nagyon kicsi a naval force limitje. Szoval ugy eri meg, hogy elfoglalod az orszagot es a bekeert cserebe csak penzt kersz, nem tartomanyokat. Ehhez nem kell csak vagy 6 szallitohajo.

De nekem most tenyleg nagyon megjott a kedvem egy valosaghubb jatekhoz. Nem fogok menni Amerikaba, tulsagosan megkonnyiti a jatekot, ha onnan hazahozok vagy 5000 aranyat mar 1440-ben.
Viszont az inkák stb amerikai népek olyan korai megsarcolása akkor is jövedelmezõ, amit aztán a hre korai elérésére lehet fordítani. Nem?
Még ha a gyarmatosítást kicsit lassabban csinálod.

A hajó fenntartást(maintenance) meg lejjebb lehet vinni békeidõben.
Na en is rajottem a gyarmatositas buktatojara. 😄
A bevetelek egyik honaprol a masikra -90-re valtoztak. Nem tudtam, hogy mi tortent hirtelen, aztan lattam, hogy elkeszult 6 nagy hajom, ami iszonyuan felnyomta a hajok fenntartasi koltseget. A naval force limitem 2 volt, amihez en epitettem 20 hajot. 😄
Gyorsan le kellett nehanyat bontsak, hogy ne menjek csodbe.
Hat asszem tenyleg abbahagyom a gyarmatositast, sok hajo kellene a gyarmatok fenntartasahoz es nem is hoznak akkora hasznot.
Az elozo kiegeszitoben nem voltak ilyen problemak, csak a DW-ben van ilyen durva korlat.
Kezdek egy uj jatekot es maradok en is egyenlore az europai terjeszkedesnel.
26 mb-os mentest mar nem nyitott meg? En 200-ast is megnyitottam. 😄
Nem kell megnyitni a mentest, csak megnyitod az achievement mappaban levo achievement nevu fajlt abban kitorolsz mindent majd belepsz a jatekba, megnyitod a mentett jatekod (itt varsz par percet, mert nagyon nagyok szoktak lenni nalam 400 mb) azt lemented egy uj nev alatt, majd kilepsz, kitorlod a regi nagy mentest, ujra belepsz es inditod az uj mentesed.
Victoriat convertaltam eddig csak. Annal ugy volt, hogy vegigvittem a jatekot 1935 dec. 31-ig es akkor kiirta, hogy nyertem, at szeretnem-e konvertalni HOI2-be? Igent valasztottam, vartam kicsit es ha jol emlekszem csinalt egy mentest, amit be kellett rakni a HOI 2 mentesei koze es azt inditni.
HI!
Tudom, h írtátok, h mit kell tenni ha túl nagy lesz a mentés, de nekem egy bajom van. Mivel tudom megnyitni a mentést?
Mert próbálkoztam jegyzettömbbel, de a 26 mb-s mentés alatt összeroskadt.

Emellett amikor véletlen egy rövid idõre megnyitotta a word, akkor meg nem láttam achievement sort (v vmi nv v nr-es sort), hanem minden old_emperor-okat sorolt fel.

Vki el tudja mondani kicsit részletesebben is, h mit kell csinálni a mentés méretének redukálására?
Hálásan köszönöm.
Oke szerinted nem erdemes de en szeretnek egy jatekot az elejetol a vegeig tolni 11 tol a mai idokig es hidd el lenne boven kihivas hogyha nem 1 nagyhatalommal kezdesz.
Nem erdemes konvertalni. 400 ev alatt ugyis nyersz, barmilyen orszaggal vagy. Tovabba iszonyuan felborul minden. Nem lesznek jok a nepessegek, nemzetisegi aranyok, gazdasag, stb.
Engem is erdekelne hogy hogynan lehet konvertalni a jatekot masik paradox jatekba.
Lehet steppe wolf modu mentest konvertalni viki 2 be?
Lehet hogy csak en toltottem le rosz modot de mikor en jatszottam a steppe wolf moddal a technologia szinte nem fejlodott semmit.kb 500 ev alatt lepet 1 et.
En mindegyik paradox jatekban szerettem igazi nagyhatalom lenni ehhez pedig kellett a flotta. Ha pedig van flotta, akkor gyarmatot is lehet foglalni. Pl. a torokoket is ugy a legkonnyebb megverni, ha egy flotta a Marvany tengeren van.
történelmi nézõpontból persze.
Ezenkívül ha voltak is, csak kereskedelmi lerakatok, mivel minden ország, akinek nyugat Európában volt tengerpartja próbálkoz(hat)ott a gyarmatosítással, az más kérdés, hogy pont azért,mivel gazdaságilag-társadalmilag nem voltak megfelelõek, nem is voltak ezek túl eredményesek.(Poroszországnak is volt gyarmatosító társasága mint a hollandoknak a holland kelet indiai társaság, de semmire nem ment vele. Ugyan ez Ausztriának).
Semmire. Max az Arany horda ellen. BTW: Marokkóban hódítani már lehetetlen a magyarokkal.
En se csak ugy gyarmatositok Amerikaban, eloszor ugrodeszkanak elfoglalom Marokkot.
Danianak volt gyarmata Afrikaban, Indiaban es Kozep-Amerikaban is.
Ha nem gyarmatositasz, mire hasznalod el a colonist-jeid? 😛
Azt hiszem h még csak készül.
és van olyan, ami divine wind-re van írva?
Igen igen! Több történelmi esemény és történelmi részlet van benne megvalósítva.
Mármint mire? Történelemhûségre?
Inkább törekszem egy közép európai birodalom kiépítésére pl lengyelország meg a déli (bosznia, szerbia stb.) területeket elfoglalva, csehországot megausztriát igyekszem széttagolva tartani amíg meg nem erõsödöm annyira, hogy bekebelezzem õket. De egyébként nem szoktam nagyon magyarokkal lenni😊Nem is tudom mikor voltam velük utoljára.
Asszem a Magna Mundi mod erre alapul. De én azt még nem próbáltam!
Hollandia nem "csak úgy" gyarmatosította indonéziát😊 Elõször is, fokföldet "gyarmatosította" azt is kb úgy, hogy kereskedelmi telepeket hozott létre, a konkrét "dél afrikai gyarmat" sokkal késõbb, kb a 18. század végére 19. század elején "épült ki", és az is jórészt az angoloknak hála. Másrészt Hollandia tengeri nemzet volt, nagy hajós múlttal, kis népességgel, kereskedelmi kultúrával. Ezenkívül indonéziát jórészt a 19. században gyarmatosította, elõtte max kisebb területeket azokat is kereskedelmi lerakat céljából.
Dániának kb izland és grönland volt a 2 gyarmata, ami egyrészt közel volt hozzájuk, másrészt azok nem is igazán gyarmatok voltak, révén hogy korábban is rendelkeztek már kapcsolatokkal ezek a területek a vikingek idejében (kulturális és társadalmi kötõdések). Ezenkívül nem nevezhetõ túl nagy gyarmatosító nemzetnek.
Az alapvetõ problémád az anakronizmus, valamint hogy amiket itt felsorolsz, mind rendelkeznek nyugat európai partvonallal. Alapvetõen a földközi tengerrõl volt lehetetlen, a gyarmatosítás az adott korban. Most lehet itt hozni a késõbbi Olaszországot, de akkor benne is lenen a lényeg: a KÉSÕBBI. A 19. század vége nem = ezzel a korral. Teljesen lényegtelen és irreleváns az, hogy Magyarország milyen helyzetben volt. A török birodalom és Ausztria rendelkezett volna az anyagi háttérrel, de technikai-társadalmi-gazdasági és kulturális téren nem ha másért nem a földrajzi helyzetbõl kiindulva is. Mások voltak a prioritások és a lehetõségek.
Ezért mondom hogy ez ízlés kérdése😊 Nem muszáj úgy játszani ahogy én😊 Ez egy játék, nem egy történelem tankönyv, amit sokan össze szoktak keverni. De azért számomra a játékélményt a történelem hûség foka adja. Minél reálisabb, hihetõbb, annál jobb, és itt a történelem hûség alatt nem a konkrétan megtörtént események követését értem(bár ha hasonul a megtörténtekhez a játék, az csak plusz élmény nekem😊), hanem a történelmi lehetõségek és képességek fokát. Hogy az adott kor lehetõségei alapján tudjak játszani.
Egyebkent ha te a magyarokkal jatszol, akkor sosem kezdesz gyarmatositasba?
En meg ezt nem ismerem el. Matyas olyan reformokat hajtott vegre, ami Nyugat-Europai szintre emelte volna az orszagot. Csak kellett volna meg nehany orokose legyen, aki folytathatja amit o elkezdett.
Termeszetesen Magyarorszag nem volt olyan kedvezo helyzetben, mint Spanyolorszag, de ne feledjuk, hogy meg Danianak is voltak gyarmatai.
Egyebkent Hollandiabol gyarmatositani Indoneziat miert erte meg jobban, mint Magyarorszagrol Amerikat? Hisz Indonezia sokkal messzebb van.
Történelmietlen?
Ilyen gondom nincsen. Hearts of Ironban is szépen elfoglalok/bábálamma teszek szinte mindenkit magyarokkal. 😊
Civilizationban is alapvetõen csak world dominationt szoktam játszani!
Az alapkoncepciód hibás. Itt földrajzi determinizmusról van szó. A kor adott technológiai-gazdaság-társadalmi színvonalán egyszerûen nem érte meg közép Európából (vagy akár Itáliából) a gyarmatosítás.
Egyebkent az 1300-as evekben sem gondoltak volna, hogy pont a portugalok vagy a spanyolok fognak barmit is felfedezni. Akkoriban Velence es Genova volt a nagy hajos nemzet. A spanyolok is csak aztan valtak azza, miutan egyesultek es a morokat kiuztek az Iberiai felszigetrol es lett kapacitasuk mas dolgokra koncentralni.
1. A Német Birodalom Nyugat-Európában 1880-ban nem ugyan az, mint egy Középkori Magyarország közép Európában.
2. Amerika csóró volt. Az aranyon kívül nem sok minden volt. A rabló gazdálkodást folytató Spanyolország, mikor az arany konjunktúra végéhez közeledett elszegényedett a 18. századra (addig 3 állam csõd is volt). Az arany önmagában nem sokat ér, ha nem gazdaság élénkítésbe invesztálják. Mivel kb az egész spanyol gyarmatosítás a rabló gazdálkodásra épült, látható hogy ez nem egy hosszú távon fenntartható modell. Ellentétben az Angol kapitalista szemléletû gyarmatosítással. Nem is haladtak olyan gyorsan mint a spanyolok és csak jóval késõbb kezdték el, mikor gazdaságosabbá vált.
Osztrakokkal es lengyelekkel az elso napon szovetseget kell kotni. Miutan erosebb leszel, eleg, ha csak egyik marad. En az osztrakokat tartottam meg, mert a lengyelek sokat hadakoztak.
A Balkanon mindenkit vazalizalni kell.
A Nemet Birodalom is elkezdte a gyarmatositast, amint nem kototte le az erejet mas es eleg eros volt hozza.

Nem mondanam, hogy Amerika csoresz volt. A spanyolok irdatlan mennyisegu aranyat hoztak onnan. Europaban inflacio lett a sok arany miatt.

De termeszetesen nem allitom, hogy Matyast erdekelte volna az aztek birodalom meghoditasa, csak azt, hogy mi is elkedtuk volna a gyarmatositast, ha nem kototte volna le az orszagot a torok veszely.
Nagy Lajos idejeben nekunk is volt am az Adrian flottank.
Szerintem jó ötlet ez a inka arany megszerzése! Majd kipróbálom én is ha befejeztem a brit játékot. Valószínûleg a sok pénzbõl megszerzed az elektorokat, utána meg vissza lehet szorítani a törököket és az egyéb szomszédokat!

Gondolom a jó szövetséges beszervezése és fent tartása magyarokkal is fontos. Nekem a brit játékomban 1. nap hadat üzen francia ország úgyhogy kellett egy burgund szövetséges. 😊

Aquileia
. Nem erre gondoltam, de a között, hogym ondjuk a történelmi realitások talaján maradva, megpróbálom összehozni a történelmileg determinált középeurópai ország konglomerátumot (ami a habsburgoknak sikerült) és a között, hogy Európa közepérõl meghódítom amerikát, van különnbség😄
Magyarország sosem kezdett volna gyarmatosításba, mivel rossz a földrajzi fekvése. Ausztria sem kezdett, poroszország sem. Pont ezért. Fizikailag talán kivitelezhetõ lett volna, de anyagilag nem érte volna meg. Sokkal jövedelmezõbb európai fejlett területek felett kiterjeszteni a befolyást, ezenkívül a felfogásuk sem ugyan olyan volt, mint a mai embereknek. Amerika valami távoli csóresz kontinens volt, ahol amx a spanyolok találtak meg valami aranyat szaró lámát.
Sosem tudom megjegyezni azt az orszagot. Magyarul is ugy hivtak? Ha en tortenetesen Magyarorszaggal akarok jatszani, akkor muszaj hagyjam, hogy 1526-ban megverjenek a torokok? 😊
Az sem lenne tortenelmies, ha kiuzom oket a Balkanrol.
Ha nem kototte volna le az orszag eroforrasait a torokok elleni haboru, akkor bizonyara a Magyar kiralysag is elobb utobb gyarmatositasba kezdett volna.
Akvárium😄
Hát, nekem ezzel csak az a baj, hogy történelmietlen😊 Már ez csak ízlés kérdése, mivel ugye a játék megengedi, meglehet csinálni, de a valóságban ez nem lett volna túl reális😊 Én szeretek történelem szerûen játszani, persze mivel ez egy játék, nem muszáj így tenni, ki lehet használni a játék adta lehetõségeket is😊
Jah, ertem. Azt hittem, hogy csak a hajoknal van ilyen.
En is csak most olvasom ezt. 😊

Nalam ugy szokott kezdodni a jatek, hogy rogton epitek egy 4-5 hajobol allo szallito flottat, majd miutan Aqvariumot es a veluk szovetseges cseheket megvertem rogton megtamadom Marokkot. Addig a nyugati orszagok is mar jol megnyirbaljak.
Az az a korlát, amivel meghatározzák, hogy x mennyiségû és minõségû területen kb mennyi "hadosztály" (ezer fõ) a reális. Tehát mondjuk van egy Ausztria méretû terület, amihez jó provinciák (manpower és suply limit alapján) társulnak akkor mondjuk 40 lesz a land force limit. Ha ezt túl léped, drasztikusan nõnek a hadsereg fenntartási költségei (kb 2-3x-a). Ezt a land vs naval csuszka befolyásolja (a flotta vagy a hadsereg legyen nagyobb)
Nem különben szoktak lenni olyan feladatok is, hogy mittom én create a proper fleet, vagy army, az azt jelenti, hogy a force limited 99%-t teljesítsd--> 100 ezres force limitnél legyen minimum 99ezres ÁLLANDÓ hadsereged felszerelve.
A hadsereg fülnél van, alul a land és anval résznél ott írja, hogy "support limi" ez a támogatott limit, ennyid lehet max költség negatív bónusz nélkül és van a total, amennyid van.
Very hardon jatszom.
Az indian allamokat el lehet foglalni, nem kell ahhoz nagy colony range, csak el kell menni egy explorerrel egeszen Mexikoig. A felfedezes mar lehetseges a 7-es szintu trade techtol.
Szabad teruleteket gyarmatositani colonistokkal 1452-tol lehet (magyarokkal), miutan core lett Marokko, ezert kell elfoglalni gyorsan.
ó, ezt még csak most olvasom😊 Érdekes😊