Europa Universalis III
-
Brave89 #11236 ?:D Ezt miből gondolod? Ha az érvelésem logikai részét marxista szempontúnak gondoltad, az miben nyilvánult meg?
Ha pedig sértésnek szántad - ami a megfogalmazás módjából sejthető- én nem személyeskedtem veled, szóval kölcsönösen elvárom ezt tőled is. Nem baj, ha le marxistázol, de akkor indokold is meg. Én nem tartom magam annak, révén hogy szerintem sok dologban nem volt igaza Marxnak és sok dologban nem értek vele egyet. Viszont meg termékenyítőleg hatott a kor gondolkodóira, fontos problémákat feszegetett(amikre a megoldási javaslatai voltak hibásak) és új perspektívát adott a történet és gazdaságtudománynak.
A lényeg általában egy ország előnyhöz jutása egy másik ország kihasználása volt. Lehetett ez piac, nyersanyag,rabszolga, arany vagy szimplán jól mutatott a térképen, tök mind1. De a különböző korok lehetőségeinek és indíttatásainak összekeverése, továbbra is anakronizmus. Ez olyan mintha a mai gazdasági helyzetet a középkorral próbálnánk magyarázni és fordítva. Nem lehet, értelmezhetetlen.