Europa Universalis III
-
Lysandus #11228 Újat kezdtem very hardon. Először a szarmaták estek áldozatul. Ők a legnagyobb probléma az elején, mert ők is 9,9 land/naval techhel kezdenek, mint a magyarok. No meg a Kangju, csak hát vele megint szövetséget kötöttem kezdettől. Mondjuk ők keletre terjeszkednek, én meg nyugatra, tehát az érdekek nem ütköznek.
A szarmatákkal szerencsém volt, mert amikor megtámadtam őket Róma is nekik esett. Így szépen elfoglaltam az egészet. Az inflációt egy kicsit el kellett engednem, hogy a 20 ezres seregem fenn tudjam tartani. Inkább infláció, mint kölcsön, mert a kamatok sokkal többet visznek el. Volt egy 14 ezres seregem (12 ezer lovas, és 2 ezer gyalogos) és még hatezer lovas egy másik hadtestbe szervezve a betörő kisebb hordák ellen. Az uralkodóból tábornok lett, és mivel kettes siege volt, elég jól tudtam haladni a foglalásokkal. Így nagyon hamar annyi lett a bevételem, hogy vissza tudtam venni az inflációt, megállt két százalékon. (Még szerencse, hogy a játékban a pénzromlás nem kumulálódik, mint a valóságban, mert akkor évi 2 százalék 100 év alatt már nagyon durva lenne.) Plusz a második seregem is felfejlesztettem 14 ezresre.
Utána az alánok jöttek. Illetve őket "felszabadítottam", mert eredetileg szövetségben voltam velük. Amikor Pontus megtámadta őket be is léptem a háborúba, de a szarmaták miatt csapatokat nem tudtam küldeni. De megbosszultam őket! :-) Pontust és a vele szövetséges Trebizodot is elfoglaltam.
Következtek a Proto Finnek. Őket nem feltétlen akartam elfoglalni, de teljesen megbízhatatlan szövetségeseknek bizonyultak. Pontus ellen sem jöttek, és ráadásul kitiltottak a CoT-jukból. Utóbbit kegyesen feloldották később, örültem is neki, amíg rá nem jöttem, hogy közben megszűnt ez a CoT.
A Proto Finnek birodalomba történő integrálása után következtek a Morvák. Majd a gótok. Mivel pár morva terület csak a gótokon keresztül lehetett elérni. Meg még valami kisebb germán nép, akik valahol Gdansk (Danzig) környékén laktak és szövetségben voltak a gótokkal.
Itt tartok most, Kr. u. 70-ben járunk, és nagyon érik a konfliktus Rómával. A Kárpát medencébe ugyanis a Dákokat rakták a Steppe Wolf készítői, ezt a szentségtörést pedig nem lehet annyiban hagyni! :-) Már közel a Vereckei hágó, de addig még át kell "utazni" néhány népen, akik viszont római érdekszférában vannak.
Egyébként a káni államforma teljesen jó, feldobta a gép a kaganátust is, de az bukta, ugyanis ott bejöhet az incapable ruler módosító.
Ezen kívül szerintem teljesen véletlenszerűen dobálja a national decision-ket. Most például a távol-keleti tech groupot még nem kínálta fel, viszont az adminisztratív monarchiát már igen. Még egy kicsit foglalgatok, aztán váltok.
Jó lenne vallást is váltani, mert pillanatnyilag 0 misszionáriusom van évente. Csak nem tudom, mire váltsak, még korán van. A legitimacy-hoz viszont kellenének a királyi házasságok, mert még közepes legitimacynál is csökken az elfoglalt területek népessége. Királyi házasság pedig azonos vallású népekkel lehetséges.
Összességében a helyzet nem rossz, van egy csomó katonám, pénzem, és manpowerem. :-)