Europa Universalis III
  • Brave89
    Ha ügyesen csinálod, akár mekkora lehet a birodalmad, meg lehet oldani a gyors fejlődést. 2 dolog van, ami csökkenti a fejlesztési időt:
    1. Növeld a bevételeid:
    Nagyobb birodalom nagyobb bevételt is jelent (persze vannak alacsonyabb jövedelmű területek stb., de összességében akkor is jobban jársz), amivel nagyobb összegeket is fordíthatsz a fejlesztésre.
    2. Csökkentsd a technológiák árait, no és itt van a kutya elásva:

I.)Első és legfontosabb kérdés, az úgy nevezett technológiai csoportok kérdése (Technology group). Ez befolyásolja talán legjobban a fejlesztéseket. A játékban 5-6 ilyen csoport van (én kb annyit számoltam) melyek %-os hatásfokban operálnak, azaz minél nagyobb %-os hatásfokú, annál olcsóbb a fejlesztés:
    1. Western technology group, itt a fejlesztési hatékonyság 100% (nyugat európai országok)
    2. Oriental technology grouop, itt asszem 85%-os a hatásfok (kelet európai országok pl: lengyelország, MAGYARORSZÁG, oroszország, Bizánc stb.)
    3. Muslim technology group, itt asszem 75%(van ottoman is, a törököknél, az pl 80%-os) (már nem emléxem pontosan) itt az arab államok értendők
    4. Eas Asian technology group (azt hiszem ez a neve), itt már a pöcs tudja mennyi a hatásfok
    5. Végül a természeti és indián népek, itt asszem kb 10%-os a technológiai hatásfok

Technology groupoknál lehet feljebb lépkedni, míg el nem éred a Western technology groupot. Ezt a Westernrise nemzeti döntéssel (national decision) tudod elérni. Minél hátrébb vagy a technológiai groupoknál, annál több iylen lépést kell végrehajtani (pl egyszer játszottam a kmerekkel (kambodzsa) és ott vagy 3-4x kellett ezt meglépni, vagy 100 évbe belekerült. először westernriseolsz, ami leviszi a stabilitásod, és egy csomó negatív eventel fog szarrá bombázni. Következő lépcsőfokban modernizálod a hadsereged, ami szintén sok negatívumot hoz magával. pl én kmerekkel: east asiantech group--> muslim tech group-->oriental tech group--> western tech group.
    A westernrise eventhez szükséges egy magasabb tech group szinten álló szomszéd és a government tech 20-as szintje.

II.)Országod beállítottsága (csúszkák). Itt 2 lehetőséged van:
    1. Innovative vs Narrowind (innovatívizmus vs maradiság)--> innovative -5-nél 15%-al olcsóbb a tech
    2. Serfdom vs free subject (jobbágyság vs személyükben szabad populáció) --> free subject +5-nél kb 20%-al olcsóbb a technológia.

III.) Infláció: Minél nagyobb annál drágább a technológia--> igyekezd 0-án, vagy 1% alatt tartani (én úgy szoktam, hogy mikor nagyobb építkezésekbe fogom, kcisit megemelem a bevételeket ez inflációhoz vezet, de miután felépítettem amit akartam, totálisan ráálltam infláció csökkentésre--> national bank, master of mint, totál centralizált állammal + tax assessorral és gold standard-al kb - 35-40-re is fel lehet húzni a deflációt.

IV.) Egyéb hatásfok növelő intézkedések.
    1. Trade tech 30. szintjén hozzátudsz adni 1 scientific revolution (tudományok forradalma) nevezetű nemzeti "alapgondolatot" ami 10%-al csökkenti a techek árát.
    2. Különböző nagy emberek az udvarodnál pl államférfiak (stateman stb.), kereskedő stb. növelheti a technológiába invesztált összegeket (max +18- gold/hónap)
    3. Szabadság egyenlőség testvériség nevű döntés, amit a culture traditionsnél tudsz majd bebökni egy idő után (asszem talán 25 government szint felett), ami drasztikusan csökkenti a fejlesztési költségek számát, viszont kvára megnöveli a lázadási kockázatot meg a stabilizációs összegeket.
    4. Az elején, ha kicsit el vagy maradva, segíthet a szomszédos fejlettebb állam (igyekezz jó kapcsolatokat fenn tartani velük, nehogy szarrá verjenek), ilyenkor neoghbour bonus-t kapsz, ami növelheti a tech-be fektetett összegeket.
    5. Ha nem western group teches vagy akkro kapsz néha olyan bonus-t, hogyha van westernes ország a szomszédságodban, hogy western arms trade, ami 6-al növeli a land techbe invesztált zsét.
    6. Manufaktúrák alapítása. Ez kettős célt is szolgál, egyrészt növeli a bevételeidet (főleg ha olyan területre rakod, ahol duplázódik pl: fegyver manufaktúra vas vagy réz területen 6 helyett 12g-t ad), másrészt +5-et növeli a technológiába invesztált összegeket (textile manufactury-->production, refinery-->trade,university--> government stb.)

Annyit még hozzá kell fűzni, hogy a játék valamelyest igyekszik követni a történelmi fejlettségeket: Ha nagyon előre haladsz a technológiával, akkor kiírja, hogy mittom én 8 évvel jársz a történelmi szint előtt, ekkor jelentősen megnöveli egy technológia árát, és itt jön a képbe a nagy területű állam: Ha elég nagy az országod területe, akkor hatalmas bevételek ezt ellensúlyozni tudják. Tehát igazából a nagy terület--> nagyobb bevétel (főleg ha jól ki van építve) inkább előny mint hátrány.

Összességében nálam pl Oroszországgal amikor már kva nagy birodalmam volt, egyrészt hatalmasak voltak a bevételeim, másrészt minden tech a végére kb 1500-2000 goldba került, így aztán volt, hogy az utánam következő államokra +10 tech szintet rávertem, úgy, hogy +22 évvel jártam a történelem előtt (ekkor már valami 22.000 gold volt egy tech group, de így is ledolgoztam ezt pár év alatt).
    Érdemes a kereskedelmet felhúzni, mivel igazán nagy bevételre azzal lehet tenni. Igyekezz növelni a compete chance-t (verseny előny) meg a trade efficiency-t (hatékonyság) Oroszországgal kb a piacok felét már én uratam, és a kereskedelmi bevételek kb 2-3* meghaladták az adó és a gyártásból fakadó bevételek összesen (kb 7-800 gold trade-ből havonta, 300 gold productionből és 200 adóból)

Összefoglalva a lényeg: Jó kereskedelem, alacsony infláció, centralizált innovatív szabad emberekből álló álló nyugatias állam.
    Kérdés?:)