Francia bajnokság és válogatott |FFF|
 • báttyó02
  #1475
  Blanc mellőzéssel bünteti a sztrájkolókat

  Laurent Blanc, a francia labdarúgó-válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi kapitánya egyetlen játékost sem hív meg a Norvégia elleni felkészülési mérkőzésre azok közül, akik szerepeltek a világbajnokságon, és részt vettek a Franciaországban nagy visszatetszést keltő játékossztrájkban.
  Egységesek voltak a sztrájkban – kollektív büntetésben részesültek (Fotó: Action Images)

  A Raymond Domenech örökébe lépő Laurent Blanc pénteken mutatta be hivatalosan stábját a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnökségének, és ez alkalomból terjesztette elő javaslatát: a Norvégia elleni augusztus 11-i felkészülési mérkőzésre nem hívja meg a világbajnokságon szereplő futballistákat, akik sztrájkba léptek társuk, a trágárkodó Nicolas Anelka keretből való kizárása miatt. Az elnökség elfogadta az előterjesztést.
  Hirdetés

  A francia újságírók szerették volna szóra bírni az ülésről távozó Blanc-t, ő azonban nem kívánta kommentálni döntését. Jobb híján ama szavait idézik, amiket ebben a témakörben korábban, például hivatalos bemutatásakor mondott:

  „Nyilvánvalóan nem tehetek úgy, mintha semmi sem történt volna. Szomorúan figyeltem az eseményeket, csalódással töltöttek el az eredmények, egyesek viselkedése viszont egyenesen sokkolt. Én mindig tiszteletben tartottam bizonyos elveket, betartottam viselkedési szabályokat, és most nem csak a sportpályafutásomra gondolok. Ezek a szabályok nem változtak, és én sem változtam..."

  Blanc nem teljesen váratlan döntését Franciaországban egyfajta határkijelölésként, pedagógiai indíttatású kezdő stratégiai lépésként értékelik, amelytől a játékosként világ- és Európa-bajnok szövetségi kapitány minden bizonnyal a csapatszellem javulását várja.

  Azt, hogy ezek után kik alkotják majd Blanc első válogatott keretét, augusztus 5-én tudjuk meg: az új szövetségi kapitány akkor ismerteti a meghívottak névsorát.

  Ugyancsak a jövő zenéje, hogy lesznek-e olyan futballisták, akik a történtek miatt sohasem térhetnek vissza a francia válogatottba. Mint ismert, a francia futball több nagy tekintélyű alakja szorgalmazta Nicolas Anelka és a Dél-Afrikában a csapatkapitányi teendőkkel megbízott Patrice Evra örökös száműzését a nemzeti csapatból. Utóbbi eltiltását a válogatottsági rekorder Lilian Thuram javasolta, mondván: a csapatkapitányt ilyen esetekben fokozott felelősség terheli.

  Az elnökségi ülésen megválasztották az FFF ideiglenes elnökét: a vb-kudarc után lemondó Jean-Pierre Escalettes helyét Fernand Duchaussoy, az amatőrliga elnöke vette át. Megbízatása a szövetség december 18-i közgyűléséig szól, ám ha a tőle várt modernizációs program elnyeri a tagság tetszését, valószínűleg meghosszabbítják mandátumát. Franciaország elnyerte a 2016-os Európa-bajnokság megrendezésének jogát, ezért a közeljövőben a szövetség elnökének személyére a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul.