Nem ez a lényeg, hanem hogy aki X2-t vesz, annak nem fognak gyengébben futni az 1 szálú játékok. Tehát a 2 mag kihasználása nem égető kényszer, hanem egy lehetőség.
"A komplikáltabb optimizációt eddig is a compiler csinálta."
Az is csinálja persze, de nem varázsló. Csak abból tud dolgozni, amit a programozó odaad neki. Ha a cache-gyilkos kódot írsz, azzal nem tud mit kezdeni. Nem tudja helyetted eldönteni, hogy a float-tal double-lal, vagy int-tel lesz gyorsabb az algoritmusod. Meg még csomó ilyen apróság van, ami nagyon tudja befolyásolni a futás sebességét.
De még a magasabb szintű algoritmusok és adatszerkezetek is számíthatnak. PC-n is célszerű lineárisan olvasni a memóriát, de a konzolokon ez sokkal fontosabb. Emiatt pl. a lineáris keresés néha gyorsabb lehet a binárisnál.
A konzol CPU-k speciális felépítése miatt sokkal több ilyen dologra kell figyelni, és sokkal többet számítanak. Ezek megtanulása időbe telik. És akkor még nem is beszéltünk az SPE-kről, amiket alapvetően másképp kell programozni.
Talán ezt az in-order dolgot is el tudja intézni, amiennyire lehet. Esetleg valamennyire oda kell figyelni. Ezeken kívül kb. ugyanazok az elvek érvényesek, mint eddig: minnél több regiszter használata, stb.
"Hát, én nem egészen ezt hallottam eddig: nem mindenhez van driver"
Persze, hiszen még ki se jött a Vista. De már fél éve volt (béta) driver rengeteg hardverhez.
"és pár dolog nem fut rendesen."
Nyílván ami a rendszerbe belepiszkál (pl Daemon Tools). De ezek nem a 32-64 bittől függenek. És nyílván lesz majd áj verziójuk.
Sajnos nem volt időm komolyabban tesztelni a kompatibilitást, de az a pár progi, amit elindítottam gond nélkül ment. Az MS eddig nagyon komolyan vette a kompatibilitást, úgyhogy nem aggódom.