Kétségtelen, hogy a jelen kor tudományos társadalmára nagyfokú 'akadémizmus' jellemző. Az éppen uralkodó eszmerendszer bajnokai előszeretettel tapossák el a megszokottól eltérő elméleteket vagy felfedezéseket, nem tudományos okokból, pusztán saját kis egzisztenciájának védelmében.
Ugyanakkor ebben az esetben attól tartok, hogy nem erről van szó. Manapság mindenki szeretné megkapni a maga öt percét a világhírből, nem igaz hogy ne lett volna akár egy képzett régész, aki kimegy a terepre és legalább megnézi azt, ami - ha igaz - a XXI.század legnagyobb régészeti szenzációja lehet. Én ebből azt a következtetést vontam le, hogy a fickó a levegőbe beszél, bármilyen bizonyíték nélkül.
Az egyiptomi piramisokról rengeteg feljegyzést készítettek maguk az egyiptomiak. Ismert az építész, aki tervezte és irányította az építkezést, ismertek a módszerek, amivel építették, a hely, ahonnan a követ hozták, még a munkás "brigádokról" is találtak leírásokat. Rendkívül valószínűtlen, hogy mindez egy nagy történelemhamisítás lenne. Azt elismerem, hogy egy mai ember számára szinte felfoghatatlan az az erőfeszítés, amre egy ilyen építményhez szükség volt, de ettől még nem lehetetlen.
Egyébként pedig a legrégebbi civilizációk nem Egyiptomban, hanem Mezopotámiában léteztek, csak ez utóbbiak nem olyan közismertek.
Én nem tudok olyan katasztrófát elképzelni, ami nyomtalanul tüntet el egy fejlett őskori kultúrát. Legfeljebb valami Atlantisz-szerűség jöhet szóba, de ilyenről azért nem sokról tudok itt Kelet-Közép-Európában.