Fizika 2006
  • Albertus
    Szia!
    Olvasni tudni kell!
    Einstein 1905-ös dolgozata, amit ma úgy emlegetünk, hogy a speciális relativitás elmélet, ezen a linken eredetiben olvasható:
    http://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/

Amit én írtam:"This is Doppler's principle for any velocities whatever. When the equation assumes the perspicuous form" -- bekezdés után látható a 7. § -ban.
    Amivel összekeverted az a "whence it follows that the time marked by the clock (viewed in the stationary system) is slow by seconds per second, or--neglecting magnitudes of fourth and higher order--by ."
    bejegyzés elött a 4. §-ban olvasható.

A kettő között a különbség, hogy te a merőleges helyzetre vonatkozó, így Doppler hatás nélküli frekvenciát, míg én A TE kérdésedre válaszolva a relativisztikus doppler mozgásirányú frekvenciáinak függvényeit írtam fel.

Különben ismételten javaslom, hogy figyelmesen olvasd el Gézoonak a blogját, ahol sokkal közérthetőbben levezeti a gammát, (amit Einstein bétával jelölt 1905-ben a 3.§-ban.)

És ekkor azt is megértheted, hogy mi a fizikai értelme a gammának(bétának). Mert Einstein dolgozatából ez nem látható ennyire kézzelfoghatóan.
    Persze ebből azt is megértheted, hogy miért érdemel tiszteletet Gézoo, aki Einsteinnél ezerszer világosabban, közérthetőbben levezette a c fénysebesség és a v relatív sebesség arányításának értelmét.
    Ehhez Gézoonak nem csak "megértenie" kellett a relativitást, hanem Einsteinnél sokkal mélyebben kellett értenie ahhoz, hogy bevezethesse a virtuális fénysebesség fogalmát, átlássa a jelenségek valódi értelmét, okát.
    Olvasd nagyon figyelmesen. Megéri. Megértheted a relativitás miértjeit.