Fizika 2006
  • qetuol
    vigyázz,már megint kevered a szart. tipikus "láttam valamit a BBCn, akkor most megcáfolom a világot" eset.

"Azaz Einstein szerint a
    sebesség erőhatás nélkül egyenértékű az erőhatással járó
    gyorsulással."

ez nem így van.ilyet einstein soha nem mondott. az órák "sebessége"
    az órák sebességétöl függ:). hát persze, hogyha az óra gyorsul, akkor lesz valamilyen sebessége.illetve ahhoz h legyen sebessége, muszáj gyorsulnia.

"Zárt rendszerben képződő impulzusok előjeles eredője zéró.
    Valóság: a keletről nyugatfelé haladó autóra kisebb a nyugatról
    keletfelé haladóra nagyobb centrifugális erő hat"

ez igaz, de semmilyen megmaradási törvény nem sérül. ugyanis a keletre felé haladó autó nyugat fele gyorsítja a Földet, aminek a többletperdülete pont egyenlő az autó perdületével. az autó többletperdülete pedig hozzáadódik az eredeti perdületéhez, ami által nagyobb lesz a föld középpontjához viszonyított sebessége, vagyis a rá ható centrifugális erő nagyobb lesz. ha az autó nyugat fele halad, akkor keletre gyorsítja a földet (persze a föld tömege olyan nagy, hogy ez a föld forgását szinte nem is befolyásolja). eképpen az autó sebessége a föld középpontjához mérten kisebb lesz, így a centrifugális erő is. ez pont olyan mint ha azt mondanám hogy ha helyben felugrok, akkor miért van nekem lendületem, holott az ugrás előtt nem volt? hát az ugrás után is 0 a rendszer lendülete (föld-én), hiszen a földet elrúgtam magamtól és pont akkora, csak ellentétes irányú ledületet vett, mint én. megintcsak a nagy tömegének köszönhető, hogy nem térítem le a pályájáról egyébként ennek semmi köze a relativitáshoz...de az égvilágon semmi köze.