Fizika 2006
  • overseer-7
    #3944
    Évek óta szeretnék egy saját fejlesztésű "sugárhajtóművet" építeni.
    Alaposan foglalkoztam a témával.
    Vannak ezen a területen újító ötleteim is.
    Ha sikerülne építeni egy hobby motort.. A következő már olyan lenne..amiben a konvencionális ipari alkalmazásoktól eltérően újdonságok is lennének.

    Mostanában foglalkozok az ansys fluent el..a mixed flow impellerek nagyon érdekesek.
    Egyszerű megvalósítás.. nagyobb hatékonyság.
    A mixed flow kompresszorok és turbinák kihasználják a levegő molekuláinak az axiális és centrifugális gyorsulását is.. Egyfajta átmenet a két külön típusú kompresszor között. ..Nagyon egyszerű az elkészítése ugyan úgy mint a centrifugális impellerrek esetében..és legalább olyan nagy a kompresszió aránya.. kicsivel rosszabb az axiálisnál a air mass flow értéke. Viszont mind a kettőnél hatékonyabb.

    Én egy olyan motort képzelek el..ami 5 kompressziós ütemben a levegőt 30 atmoszféra közelébe sűríti.. mixed flow kompresszorokkal.
    Majd a sűrített levegő, bejut egy nagy szeleppel ellátott combustion kamrába... hasonló szelep mint ami a dízelmotorokban is van.. de sokkal nagyobb átmérővel.
    A kamrában injectorokkal megtörténik az üzemanyag befecskendezés.. majd a detonáció.. a detonáció hatására a szelep lezár.. és a nagy nyomású +100 atmoszféra, forró gáz távozik a rotációs dugattyú blokkba.
    Itt ez egy újítás lenne.. a lüktető nyomású gázt nem vezethetjük rá közvetlen egy turbinára.. mert a turbina nagyon érzékeny erre.. úgyértem, hogy a turbinákat optimalizálják a tervezés során a gáz sebességre.. nyomására, és a gáz tömegére.. áramlására. Ha ez változik.. mint ebben az esetben is.. a turbina nagyon rossz hatásfokkal fog üzemelni.

    Tehát más megoldásra van szükség.. Egy rotációs kerék dugattyúra van szükség.
    Erre láttam több megoldást is.. a google patenten több megoldásra is van példa.

    Egy ilyen motor nem brayton ciklusban üzemel.. Ez egy magas kompresszió arányú PDE hajtómű lenne.
    Iszonyú hangja lenne.. robbanások sorozata.. és jóval nagyobb hőhatásfokkal működne és fajlagosan nagyobb teljesítménnyel mint a konvencionális brayton motorok.