Fizika 2006
  • uwu420
    Felvetődött egy kérdés. Azt hittem egyszerű, de nem.
    Mindenki tudja hogy a hegyekben hidegebb van. Miért?

Tehát a konkrét feladat a troposzféra termodinamikájának elemzése lenne.
    A troposzféra legyen a rendszer.
    Az addig tiszta hogy a föld légköre egy nyílt termodinamikai rendszer ahol van hővezetés, hőáramlás, hősugárzás, szóval a lehető legbonyolultabb kategória. Én a legjellemzőbb hatásra lennék kíváncsi ami alapvetően meghatározza miért is van hidegebb a magasabb helyeken. Ha esetleg több hasonló nagyságrendű hatás is meghatározó, akkor az is érdekel. A légkör vastagsága és egyben nyomásváltozása tűnik meghatározónak, de hogy működik pontosan? Jó modell ha azt mondom hogyha össze akarom hasonlítani A helyet, ami alföld, B hellyel ami hegyvidék, és ezekre a hozzájuk tartozó vastagsággal hozzárendelek egy lineárisan ritkuló közeget ami belülről van melegítve? Így a hővezetési együtthatóm két eltérő függvény lesz aminek megfelelően távozik a hő. Mi kell még ha én a vezető közeg hőmérséklet változását akarom vizsgálni? Ebből jön ki a kérdéses hatás vagy kell még hozzá valami?

Találtam egy jegyzetet ahol elég jól össze vannak gyűjtve a termodinamikai alapok is. (persze a végén elég szakirányossá válik)