Fizika 2006
  • forrai
    #2662
    Úgy kéne legyen, ahogy írod.
    De nem úgy van. Épp a kukta fedél levétele is az egyik bizonyíték.
    Az is ismert, hogy az edény fala, és a folyadék magja között meghatározott hőmérsékletkülönbség van.
    Ugyanígy a folyadék magja, és a felszíne között.
    Az atmoszférikus nyomás-hőmérséklet egyenlőség csak fikció. A hőmérséklet a nagyobb.
    A tapasztalat meg az, hogy nagyobb hőmérsékleten az étel gyorsabban fő meg.
    Az pedig tény, hogy nagy lángon több hő megy át.
    Amúgy kutató voltam, kalorikus méréseket végeztem, amíg a kutatóhely meg nem szűnt)

    És ha leméred, akkor a vízhőmérséklet is nagyobb, még fedő nélkül is.
    Különben van infra hőmérőm, megpróbálhatom lemérni...

    Egy fazékba vizetforralok, beleteszek egy sötét tömeget (a csillagászok mindenütt keresik, nekem meg van a spejzba), és mérem annak a felületi hőmérsékletét, mert az infrával (lasere is van) az is lehetséges.
    Érdekel?
    Mert ha nem érdekel, nem vállalom egy esetleges cseréptörés kockázatát! (A fejemen...)