Fizika 2006
-
forrai #2662 Úgy kéne legyen, ahogy írod.
De nem úgy van. Épp a kukta fedél levétele is az egyik bizonyíték.
Az is ismert, hogy az edény fala, és a folyadék magja között meghatározott hőmérsékletkülönbség van.
Ugyanígy a folyadék magja, és a felszíne között.
Az atmoszférikus nyomás-hőmérséklet egyenlőség csak fikció. A hőmérséklet a nagyobb.
A tapasztalat meg az, hogy nagyobb hőmérsékleten az étel gyorsabban fő meg.
Az pedig tény, hogy nagy lángon több hő megy át.
Amúgy kutató voltam, kalorikus méréseket végeztem, amíg a kutatóhely meg nem szűnt)
És ha leméred, akkor a vízhőmérséklet is nagyobb, még fedő nélkül is.
Különben van infra hőmérőm, megpróbálhatom lemérni...
Egy fazékba vizetforralok, beleteszek egy sötét tömeget (a csillagászok mindenütt keresik, nekem meg van a spejzba), és mérem annak a felületi hőmérsékletét, mert az infrával (lasere is van) az is lehetséges.
Érdekel?
Mert ha nem érdekel, nem vállalom egy esetleges cseréptörés kockázatát! (A fejemen...)