Fizika 2006
-
zorovpeter #2651 Szervusztok, lehet rossz helyen kopogtatok, őszintén szólva én egy fizikával foglalkozó topicot kerestem de nem tudom a címben mi az a 2006.
A történet a következő:
Megtörtént a mai nap folyamán, hogy főztünk és mikor a tésztát készítettük nagy láng ment a forró (víz+tészta) dolgon, erre levettem a lángot kicsire. És erről a folyamatról lenne kérdésem.
Én középiskolában tanultam csak fizikát, mondhatjuk, hogy a tudásom igen szegényes, de a dolgot így képzeltem el:
Forralom a vizet és így folyamatosan hőt közlök, a víz felmelegszik. Eléri a víz a forráspontját (100 c°)- felforr.
Bedobom a tésztát- a víz hőmérséklete lemegy (100 c° alá)- nem forr.
Alatta még mindig ott a láng- lassan a víz újra forrásnak indul- a víz 100C°-os egészen addig amíg látszik, hogy forr. Ekkor lesz a tészta hőmérséklete olyan amin mi készre főzzük.
Ezen a ponton lejjebb vehetjük a lángot. A láng az edény és a víz is mind-mind ad le hőt a levegőbe, ezért a kis lángra még szükség van. De ha a tészta ennél hidegebb lenne, akkor a víz nem forrna fel, látnánk ha nem forr a víz és ez azért lenne mert átadja a hőt a hideg tésztának.
Ha ennél melegebb lenne a tészta akkor a víz gyorsabban forrna el és a tészta (mivel melegebb) hamarabb készülne el? Vagy nem készülne el hamarabb, mert a többi hő csak annyit tenne, hogy több vizet párologtatna el. Ezen a ponton nagyon bizonytalan vagyok, mi változik a tésztában egyáltalán, hogy "kész" lesz?
Azt pedig végig gondoltam csak, hogy a láng (de szerintem bármely tűzhely, de egy gyertya lángjánál is) nagyobb mint 100 C°.
Szóval, ha spórolunk a gázzal akkor megéri levenni a lángot. De ha időre készítjük a tésztát, mondjuk egy vendéglőbe, akkor mindig nagy lángon dolgoznak?
A kérdésem még az lenne, hogy hol tévedhettem/tévedtem?
Próbáltam google-ozni, de nem jártam szerencsével. És tudom, hogy senkinek nem dolga itt, hogy tanítson, de ha valaki tudja a válaszokat annak megköszönöm ha leírja!
Hello