Fizika 2006
  • forrai
    Nem nullázza ki, mert nyomaték csak a relatív forgásnál képződik, de akkor nagyon!
    Ha egy harapófogóval, vagy fékpofával rászoritsz egy álló tengelyre, akkor nem képződik nyomaték. De ha megpróbálnád forgatni, akkor már igen, és az nem nullázódik ki!
    Ez az értelme a szinkron=USP kritérium pályának is! Ott nem képződik nyomaték, de alatta, és felette igen.
    Egyébként a levezetéshez is ezt a harapófogó modellt használtam fel.
    Mert az árapálypotenciál a Hold (=távoli égitest) gravitációs gyorsulásából képzett, a Föld adott eleméből a középpontja felé mutató sugárirányú gyorsulási összetevőnek, és a sugárnak a szorzata, integrálva az egész gömbre. Természetesen ez a Föld (=központi égitest)anyagában terjed, ezért említettem a test struktúráját.
    Ezért hivom a "valós testek gravitációjának", amelyek nem csupán tömegpontok, hanem kiterjedéssel és struktúrával is bírnak.

Jöjjön a levezetés:
    A= G*m/d^2, m/s^2, ami a Hold (m kg) által a földfelszinen, vagy annak bármely pontján okozott gyorsulás, d a távolságuk

(ÁP) = A*sinbéta*R m^2/s^2 A Hold által a Föld adott pontján (R) keltett árapálypotenciál
    béta: a Holdból a Föld középpontja és a vizsgált pontja között bezárt szög, amelynek szinusza: sinbéta=R/d.
    Így As=A*sinbéta: a Hold miatt a Föld középpontja felé mutató, annak vizsgált pontját fékpofaként szorító sugárirányú gyorsulás.
    Az árapálypotenciál (ÁP) pedig ennek a sugárirányú gyorsulásnak (As) a földsugárral (R) való szorzata.
    Amiből úgy lesz forgató nyomaték (FN), hogyha megszorzom azt a Föld tömegével (M), és a Föld FI) árapály csatolási tényezőjével, amely lényegében az adott pont tangenciális csúszási együtthatója- disszipációs tényezője. Ez lefordítja azt a parányi sugárirányú nyomóerőt surlódásivá, az árapálypotenciált pedig forgató nyomatékká (FN). Ami már egy vektormennyiség.
    (FN)= (ÁP)*(FI)*M= k*G*m*M*R^2/d^3 *(FI)
    (k= együttható)
    Ezekből pedig könnyen adódik előbb az árapályteljesítmény, tovább meg az árapály munka.
    Sajnálom, de ez így működik. Erre építettem a programjaim.(A jelölések itt azonosításra szolgálnak, nem azonosak a szokásossal, mert a görög betűkkel nem vesződök. Ezért kérem elnézésetek)
    Egyébként próbálj kevésbé ellenséges lenni, mert az gátolhat a megértésben. Talán tégy úgy, mint aki együttműködni szeretne, csak épp problémája van.
    Hiszen nekem egy ilyen oldalt megírni mégiscsak munka.