Fizika 2006
-
forrai #2243 uwu, te nem tudhatod, mi minden történhet egy fűtött csőkötegben.
1. Egy távfűtési rendszerben leiszapolódhat. Nem egy füstgáz hőcserélő falát láttam szétrepedni, például blokkfűtőerőművek esetén. A víz elöntötte a motor henger fejét, és amikor megindult, akár 20 MFt a kár. Ezért egyes cégek mérik a csőkötegfal hőmérsékletét. És ez csak egy vacak gázmotor.
2. Láttam szétmenni csövet csőkötegben, gyönyörűen, 45 o alatt vékonyodva. Igaz, ott valami rádermedt, és leszigetelte. Gázkazán fűtötte.
3. Láttam melegvízkazánt ott vízkő, és füstgázáramlási egyenetlenséget állapítottam meg. Járat tisztítás után nem tették vissza a szabályozó elemeket. Ja, hogy legyen kövér, megáéllapítottam, hogy már hegesztéskor maradó feszültség keletkezett, amit nem eresztettek meg.
Ehhez kísérletet végeztem: hegesztettem egy csövet, és mértem a melegedését a hossza mentén. Az új cső heftölésekor az benne marad, és nem kevés.
4. Itt van azután a hártyás forrás esete. Most figyuzz, nem én találtam ki, én csak kitálaltam:
"A gyakorlatban a buborékos forrás megvalósítása a cél. A hártyás forrás esetén ugyanis a keletkező gőzhártya rossz hővezető tényező. A forrási hőátadási tényező meghatározására általános érvényű összefüggés jelenleg nem ismert. Különböző anyagokra, vizes oldatokra több összefüggést is javasoltak."
Az atomreaktorban néhány méter víz lehet a kazetta fölött, ha az lefagy, vagy lefogy, egyformán képzelheted mekkora a baj.
Most ezt képzeld el szuperkritikus hőmérsékleten, ami előkészületben van.
Kedves uwu. Még körülbelül 50 okot tudok, amitől egy csököteges hőcserélő nem úgy viselkedik, mint ahogy te elképzeled.
Sőt! Nemcsak én, de azok is tudták, akik a forralóvizes blokkot tervezték, hiszen látom.
De lehet, hogy én még valamit tudok? Mert ha éppen nem tudom, akkor megkeresem, és megtalálom, nem törödve azzal, hogy mások mit gondolnak róla.
Például te.