Fizika 2006
  • Anaid
    Olvastam bizonyos elméletekről, amelyek a gv-t fényjelenségnek állították be, nameg olyanokról is, amik a villámhoz hasonlítják. Ezeket összevetettem a saját tapasztalataimmal és bizonyos sztem egyszerű kérdések merültek fel bennem: ( viszonylag részletes leírást találsz a Villámokkal próbáltak meg gömbvillámot létrehozni topicban)
    1. Ha fényjelenség és a fénynek nincs tömege a kintiek röpályáját tekintve miért "viselkedtek" úgy, mintha tömegük lett volna. Úgy viselkedtek, mint egy kilőtt puskagolyó, ugyanolyan ívet írtak le a levegőben mialőtt "eltűntek" volna. Valahol sántít a dolog.
    2. Ha a villámból indulunk ki totál érthetetlen az első "viselkedése": amikor felmeltem a fejem és már nem taka az ágy épp a szekrény előtt lebegve haladt egy irányba. Abban a pillanatban megállt a levegőben és ugyanúgy a szekrény, majd a fal mellett haladva felém lebegett (később "rajtam sült ki elég hülye megfogalmazás, de mindegy). Egy derékszögű háromszöget felrajzolva ahelyett, hogy a legrövidebb úton az átfogó mentén jött volna oda hozzám, vagyís keresztül a szobán, inkább a befogók mentén haladva közelített meg a szekrények, fal mentén. Miért nem a legrövidebb úton igyekezett ahhoz a dologhoz (hozzám), ami valamiért "vonzotta"? Miért nem a legrövidebb úton próbálta meg elérni azt a dolgot, ahol kisülhet? Arra következtettem (lehet tévesen), hogy a nagyobb tárgyak (szekrény, fal) hatással vannak rá. Talán tömegüknél fogva, talán más okból.
    Nem kerit végeztem, de tényleg csak középfokú végzettségem van. Úgyhogy ne várj tőlem képlethalmazokat, meg bonyolult tudományos indoklásokat. Ennek ellenére maximálisan egyetértek Turner professzorral, aki cirka 10 éven át tanulmányozta a gv jelenségeket és arra a következtetésre jutott, hogy a gv-k felbukkanásának köze lehet a poltergeist jelenségekhez, amely következtetést ha jól tudom erősen vitattak. Sajna a munkásságáról és véleményéről nem sok infót találtam (álltalam ismert nyelven, de angolul sem).
    A talajt meg azért kérdezem, mert nálunk spec, bár már megszűntek az ilyen jelenségek azon a helyen, ahol az udvaron a gv-k voltak egy ideig kb. 1 négyzetméternyi helyen enyhén besüppedt a talaj és a nöényzetben is változás történt ott: a fa kipusztult (aminek lehet más is az oka ez kétségtelen) a fű pedig kiritkult és helyette mohás rész jelent meg kb. 30*30 cm-es körzetben. (ami szintén lehetett másnak is a következménye, de az is lehet, hogy nem)
    Miért írok le ilyesmiket is? Azért, mert ha jól vettem észre nemigazán lehet tudni ma még errő a jelenségről semmit biztosan, ilyen formán meg sosem lehet tudni, milyen apróságnak lehet jelentősége a megértéséhez.
    A titok sokszor a részletekben van:):) Az jutott eszembe, hátha azért nem sikerült még megfejteni a gv-t, mert apróságnak tűnő dolgokat nem vettek figyelembe, de lehet, hogy van jelentőségük. Az tuti, hogy egy emberi megfigyelés mindig szubjektív, de az is, hogy jelenleg nincs más, ami mankóul szolgálhatna, hogy előrelépegethessen a dolog a megfejtésig.:)