Fizika 2006
-
polarka #2006 Nagyon kapálózol, már ide érezni az izzadságszagot. Úgy néz ki már te sem tudod mi a bibi, valszeg csak annyi, h sehogy nem az jön ki, amit állítasz. Szar érzés lehet, de attól még nem kéne a mellébeszélés.
"Bizooony, nagyon csúnya, mint ahogy az is, hogy a differenciált sebességnek vezetted le :)"
Sehol nem vezettem le a differenciált sebességnek, de sebaj. Egyszerűen alkalmaztam a sebesség definícióját az adott mozgásra. Newtonék óta mindenki ezen matematikai def.-t alkalmazza a sebességre. Miért is?
Mert korrektül visszaadja azt, amire pillanatnyi sebesség alatt intuitíven gondolunk. Az átlagsebesség meg a szavakba öntése, annak amit a sebességről gondolunk, számítását meg felhasználtuk ahhoz, h a pillanatnyit megkaphassunk.
Azért is ciki, h annyira lovagolsz a deriváláson (ami láthatóan nehézséget okoz számodra), mert lentebb adtam linket a középsulis levezetésre is (amit még egy ált. iskolás is simán megértene), ahol mindössze elemi geometriai ismeret és azon tapasztalaton alapuló feltevés, h a sebesség érintőirányú a körmozgásnál szükséges ahhoz, h belásd a sebesség függőleges összetevője cos(ωt) szerint változik.
Nem értem, miért nem az alapvetőbb tapasztalatokba, ismeretekbe kötsz bele, amiket talán még értesz is.