Fizika 2006
-
Nem azonnal, de akkor, amikor még előforduló jelenség volt próbáltam felvenni a kapcsoatot olyan szervezettel, amely parának nevezett jelenségekkel foglalkozik. Sajnos nem kaptam választ. De mint írtam már megszűnt.
Megjegyzés az elemzéses módszeredre: az élet bonyolultabb annál, minthogy mindent elemenként megvizsgálva, ahogy javasoltad megérthetnénk. Lehet, hogy a fizika és kémia terén működik, hogy így elemezzünk egy anyagot, de az életben nem minden megérthető ezt az utat követve.
Egyszerű példa: lányom odajön hozzám, közli, hogy anya, nem lehetne megváltoztatnom a vezetéknevem, hogy a te vezetéknevedet használhassam, ne apámét? Mondhatjuk, hogy véletlenül pont volt egy ilyen ötlete a gyereknek és nem kell vele foglalkozni. CSAKHOGY, ha tudjuk azt az előzményt, hogy előtte nem sokkal műtötték a koponyában levő cisztáját és az apja annyit sem tett, hogy megkérdezze hogy van, akkor már nem véletlennek tűnik, hanem feltesszük neki a kérdést: Csalódtál benne? A "véletlen" kérdést feltevő gyerek pedig közli: Igen.
Az életben nem mindig működhet a vizsgáljuk meg elemenként módszer. Én is így próbáltam elős, aztán rájöttem, hogy csak kuszább lesz tőle minden és tényleg nem vezet ilyen esetben sehova.
Természetesen lehet az is véletlen, hogy két állat is pont ugyanazon a helyen (cirka 40*40cm-es területről van szó) múljon ki, ráadásul úgy, hogy a varjú miután rászállt a faágra pár másodpercen belül fejjel előre lebucskázott, a hátára esett és mindaddig, amíg el nem pusztult nem mozdult. Olyan szinten nem reagált sem arra, hogy odamegyek hozzá, sem arra, hogy "megbökdösöm", majd erősebben még egyszer, hogy még a lábujjai sem mozdultak. A kutya ugyanígy nem reagált külső ingerekre. Lehet véletlen. De az már elgondolkodtató, hogy ez pont az a hely, ahonnan előtte, meg utána is rövid ideig a föld felett keletkező és pár méteres távolságban eltűnő halvány gv-k voltak láthatóak. Az első eset után én sem találtam furcsának a dolgot. Az azonban önmagában kicsit furcsa volt, hogy egy madár nem próbál menekülni előlem, nem mozdul és akárhogy nézegettem utána semmilyen külsérelmi nyomot nem találtam rajta. Lehet túlkombinálom, de a második eset után az jutott eszembe, hogy lehet-e összefüggés a hely és a furcsa kómás állapotuk, esetlegesen az elpusztulásuk között. Nem biztos, de lehetséges.
Jó, tudom, tudom: pont mindkettő pont ott kapott végelgyengülést, vagy halála előtt alvási paralízis miatt nem tudott mozdulni még erőteljes fizikális hatásra sem, vagy "elefánttemető elmélet"...A véletlenen kívül nekem azért hadd maradon valószínűbb az, hogy olyan esetlegesen elektromos hatás érte őket ott, ami ilyen "kómás" állapotot okozott.
Sokkal igazibb indoklásnak tűnik a véletlen mellett, mint sok más. És még a jelenlegi fizikai és élő szervezetre vonatkozó ismereteknek sem mond ellent.
Egely munkásságát nem ismerem.