Fizika 2006
-
NorBear #1961 Albertus és polarka köszönöm!
Azért így is sikerült elkövetnem egy súlyosabb elvi hibát.Amikor Albertus egyik hozzászólásában, a lézerek kapcsán megemlítette a láncreakció fogalmát.Én kis naiv azt hittem hogy egy felgerjesztett atommal már az egész közeg többi atomját is fel lehet gerjeszteni
Nagyon az U235-ös maghasadása során keletkező láncreakcióból akartam kiindulni...hát igen nem volt túl jó ötlet a részemről.Pedig a lézerek jegyzetben is nagy betűkkel feltüntetve szerepel az alábbi fogalom POPULÁCIÓ INVERZIÓ!
A populáció inverzió kapcsán lenne még egy kérdésem.A három nívós lézerek kapcsán a jegyzet ezt írja:
"A molekulát W' állapotba gerjesztjük,-ahonnan az SUGÁRZÁS nélküli legerjesztődéssel- az Wm állapotba jut.A lézerátmenet az, amelynek során a molekula Wm-ből W0-ba jut."
Szép és jó de ha a W'-ből Wm állapotba jut valami féle energiának fel kellene szabadulnia (semmi sem vész el csak átalakul).Mit ért sugárzás nélküli legerjesztődésen? Netán spontán emissziót? Ott ugyan is nincs szükség a legerjesztésnél sugárzásra.Vagy úgy érti hogy az átmenet nem jár sugárzással?
Vagy én értelmezem rosszul a jegyzetet vagy a jegyzet ezen pontja egy picit félreérthető.