Fizika 2006
-
Ami "elterjedtebb" mifelénk és laborméretben sűrűn látni, az a vízsugár szivattyú, ami egy nagy sebességű vízsugarat használ arra, hogy egy térből levegőt szivattyúzzunk ki, vagy a vízsugárral folyamatosan levegőt szivattyúzzunk egy térből folyamatosan. Ezzel a berendezéssel akkora vákuum állítható elő, mint a használt folyadék adott hőmérséklethez tartozó egyensúlyi gőznyomása (ami szobahőmérsékleten néhány kPa lehet - láttam már egyszerű vízsugárszivattyút a vízcsapra kötve, hogy a megszívott térben levő edényben a víz felforrt szobahőmérsékleten.) Az ilyen eszköz a jet-pump magyarul. :)
Emellett az én munkámban használunk olyan berendezéseket, amik szilárd anyagot kevernek egy fúvókán átáramló közegbe, ami a kiáramlás helyén, abban a kis térben vákuumot hoz létre. Ahol a szilárd szemcsés anyag belepotyog, ott lép ki a fúvókából a vízsugár és a víz-szilárd anyag keverék egy bélelt keverőcsőben keveredik össze, majd egy szintúgy bélelt diffúzorban lép be a szállítóvezetékbe. A bélés az iparban rendszering bazalt. (Erőművi pernyeszállítással foglalkozom.) Ez a berendezés általában az ejector néven fut.
Vagadero készüléke abban különbözik ettől, hogy itt a közegek azonosak és a keresztmetszetek a "szállító" folyadékkal teljesen kitöltött mindegyik esetben.
Bár mára ígértem, még nem készültem el azzal, hogy hogyan lehet egy ilyet méretezni (legalábbis becsülni a fő méreteket). Nagyon egyszerűen (Bernoulli+impulzustétel) nekiesek, de egy-két méret biztosan tapasztalati adatokból származik a gyártóknál is (pl.: a fúvóka és a diffúzor rész közötti egyenes csőszakasz hossza viszonyítva a csőátmérőhöz tuti, hogy tapasztalati adat).