Fizika 2006
-
Lenne egy ilyen feladatom:
Mély szakadék fölötti hídról kötélugrásra készül egy 70 kg tömegű extrém sportoló. A 20m hosszú gumikötél egyik vége a hídhoz van kötve, míg a másik vége az ugró derekához. A gumikötelet tekinthetjük egy 140 N/m direkciós erejű rugalmas szálnak. Milyen mélyre jut eredeti helyétől számítva a kezdősebesség nélkül leugró sportoló? A kötél tömegétől és a légellenállástól eltekintünk.
Először nekem az jutott eszembe, hogy a 700 N súlyú sportoló 5 méterrel nyújtja meg a kötelet, de van egy olyan sejtésem, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen ez akkor van, ha nincsen sebessége. Kezdetben volt valamennyi sebessége, és le is érhetett egy mélypontra, ezután már csak fölötte helyezkedett el a sportóló, s mikor megállt, akkor nyúlt meg a kötél 5m-el. De azt nem tudom kiszámolni, hogy ez a rugalmas szál mekkora fékezőerőt adott neki, tehát hány m/s2 volt a gyorsulása. (természetesen ez egy negatív érték.) Ugyan ki tudom számolni hogy 20 m múlva mekkora volt a sebessége, de ezzel nem jutottam még előbbre.
Előre is köszi.