Fizika 2006
  • Candi
    #1255
    Kipróbáltam a dolgot, megtöröltem az edény alját, és vártam 2 további percet, hogy biztosan elpárologjon az összes víz a főzőlapról. Ahogy visszatettem az edényt, szinte azonnal újra vibrálni kezdett, tehát biztosan nem a kettő közé szorult víz az oka.

    Ezt az üregképződéses bulit (kavitációt) nem ismertem, illetve nem tudtam eddig hogy így nevezik. De ennyivel máris okosabb lettem :) Viszont valószínűleg erről sincs szó, a forrásközeli állapot sztem max olyan 80 Celsiust jelenthet (nincs olyan hőmérőm amivel megmérhetném pontosan). Nincsenek apró bubik amiktől tejszerű lenne az edényben lévő víz, sőt, teljesen átlátszó, tehát olyan hőfokon van, ahol a kis gőzbuborékképződés még nem jelenik meg. Az edény alja szélének egy kis (kábé 2-3 cm hosszú) ívében viszont fejlődik néhány buborék, de ezek kábé a mák és a bors mérete között változnak, és pár tizedmásodperc után pedig eltűnnek. Nincs a forrásközeli zúgás hangja sem, se sistergés ami a főzőlapon lévő víz párolgását jelezné. Csak az edény gyors "billegésének" vibráló zaja jelentkezik, és az imént említett pár apró buborék "morcogása".

    később (max. 1-2 nap) teszek fel róla videot is.

    Addig pedig itt egy másik dolog amire figyelmes lettem:
    Melegítek magamnak egy bögre tejet a mikroban, még épp iható forróságúra. Kiveszem, majd elkezdem kavarni, kiad egy bizonyos hangot, ahogy a kiskanállal a bögre falát "karistolom". Ezután beleteszek egy kiskanálnyi cukrot, és tovább kavarom. A hangja ezután folyamatosan elkezd mélyülni. Ennek mi lehet az oka? :)