Fizika 2006
-
Nos én nem vagyok fizikus, bár tanultam a főiskolán fizikát (2-es voltam belőle), de annyira nem tudok belemélyedni a relativitás elméletbe. Azért valamit én is találtam a jegyzeteim között.
(A Gézoo féle elmélet itt most nem fog szóba kerűlni, de az eddig ismert speciális relativitás elmélet bizonyítása igen.)
A speciális relativitáselmélet mérésekkel igazolása először egy az elektron tőltésével megegyező villamos tőltésű, de kb. 207-szer nagyobb tömegű részecskével sikerűlt. Ezek a részecskék az ún. u-mezonok (mikro-mezonok). Ez a részecske bizonyítottan 2,2*10^-6 sec alatt elbomlik, szegény elég rövid életű. Ennyi idő alatt még fénysebességgel is csak 660m utat tehetne meg elbomlása előtt.
Ennek ellenére a Főld felszínén is kimutathatók azok a u-mezonok, melyek a kozmikus sugárzás hatására a légkör felső rétegeiben keletkeznek, ez is köztudottan bizonyított tény!
Viszont! Ezt csak az idő dilatációval, vagyis a megtett út relativisztikus megrövidülésével magyarázhatjuk!
A tömeg és az energia közötti kapcsolat az első maghasadási folyamatnál keletkező energia mérése alapján vált kísérletileg igazoltá! Ma már az atommag hasadásakor fellépő tömegcsökkenés és a törvény szerinti egyenértékű energianyerés jól bevált ipari folyamat.
A speciális relativitáselméletből levonható általános következtetés, hogy a nyugalmi tömeggel rendelkező anyagi objektumok a vákuumbeli fénysebességet nem érhetik el és, hogy ennél a sebességnél nagyobb nem létezik.