• [NST]Cifu
    #43
    - Meteor (1979, Sean Connery) amiben az volt a scifi(?) rész, hogy már föld körüli pályára állítottak atom rakétával kilövő állványokat.

    Nem ez volt az a film, amelyben egy Skylab állomás kinézetű űrhajó ment a kisbolygóöv közelébe, vagy amiben az aszteroida felé egyenes vonalban (!) haladó rakéták közül a meghibásodottak "leestek" a többi közül?
    A probléma ott kezdődik, hogy ha egy műholdra telepített nukleáris töltet le akarunk jutattni a Földre, akkor ahhoz elég egy viszonylag kicsi rakétahajtómű, és szerény mennyiségű üzemanyag. De biztos, hogy ez nem képes a Föld gravitációjára fittyet hányva megtenni akkora távolságot, mint a filmben ábrázolni próbálták.

    - Deep Impact (1998, Morgan Freeman) itt már fúrkálni próbáltak, de az igazi a frontálpuszi sokatommal (belső robbantás) volt hatásos (scifi az atom meghajtású űrhajó volt benne)

    Furkálni, de hogy? :)
    És miért emberekkel? Látványos, de így sose lesz egy eféle probléma megoldva.

    - Armageddon (1998, Bruce Willis :))) itt is fúrkálni próbáltak, de csak 1 töltetet robbantottak jóval a felszín alatt (scifi a két űrhajó volt benne, de csak picit). (Mellesleg ehhez NASA szagértők adták a paramétereket, tehát hogy kb mi hogy nézzen ki, milyen megoldás lehet ...)

    Ismét: miért emberekkel oldották meg a fúrást, amikor erre alkalmasabb, egyszerűbb (és reálisabb) robotokat használni, illetve alternatív fúrási módszereket használni (robbantásos fúrás). De ha az "mozis ökörségek" részt akarjuk elemezni, akkor lehetne még felemlegetni a forgás által előállított mesterséges gravitációt - ahol a forgás tengelypontjában is 1G-s gravitáció van, sőt, az egész űrállomáson mindenhol azonos irányba ható, 1G-s gravitáció van. :)

    Szóval a meteorok/aszteroidák elpusztításában mi volt az inreális ezekben, illetve szted mivel kellene inkább próbálkozni?

    Amennyit én eddig olvastam a témában, még a szakértők sincsenek tökéletes egyetértésben. Személy szerint a nagy hatású nukleáris robbanófejek használata lenne a megoldás, amelyekkel megfelelő ponton "meglökve" a pályájáról téríteném le az aszteroidát (persze ehhez nagy távolságból való észlelés kell). Én legalábbis ezzel próbálkoznék. Indításra a jelenlegi technikai szinten számtalan hordozórakéta alkalmas.