• DonRudi
    #180
    Bocs de szerintem ez a megközelítése egy potenciális fenyegetésnek kissé leegyszerűsített, valamint szerintem hamis az egyes technikai eszközökről benned élő kép.

    Szerintem egy éles katonai helyzet nem mint a derült égből a villámcsapás fog bekövetkezni, hanem megelőzi a politikai helyzet "fokozódása"
    Tehát nehezen tudok elképzelni egy olyan szitut, hogy légierőnk békebeli készültségben van és egyszercsak megjelenik a határon egy ellenséges gép és harci szándéktól fűtve hangsebességgel megindul Kecsó felé mondjuk bombázni.

    Természetes hogy ebben az esetben nem tudnánk reagálni.

    De szerintem teljesen nyugodtak lehetünk, hogy ilyen helyzet nem fog előfordulni.

    Sokkal v.színűbb az mondjuk hogy a légierő gépei készültségben vannak, és a riasztást követően egy percen belül felemelkednek.
    Persze az is v.színű hogy ártó szándékkal közeledő gép nem fog hangsebességgel (ergó forszázzsal) repülni, és az is v.színű hogy nem fogjuk a határnál felfedezni.
    Az a gép amelyik tényleg kárt akar tenni bennünk v.színű alacsonyan fog közeledni és a kitelepült illetve fix telepítésű lokátorainkat zavarni fogják, vagy lehet hogy azokat lövik ki először.
    De tegyük fel hogy észleljük a támadót és felemelik a vadászokat.
    Amennyiben a vadász lokátora észleli a támadót, akkor eldöntheti hogyan száll vele szembe. Ha már túl közel vannak egymáshoz v.színű a közel légiharc rakétát választja.
    És itt be kell valljam nem értem a gondolatmenetedet. "A rakétákat nem biztos, hogy tudják használni a fordulóharcban". Bocsi de ezeket a rakétákat pont erre találták ki. Tudtommal a korszerűbb rakéták már bármilyen (vagy legalábbis nagyon széles) terhelési viszonyok mellett indíthatóak. Tehát ha az infrafej befogta a célt a rakéta nagy v.színűséggel indítható. Persze az AIM-9L nél ehhez az egész géppel manőverezni kell, egy sisakcélzóval és egy AIM-9X szel pedig a pilcsinek csak rá kell néznie a célra (ami akár a háta mögött is lehet).
    A következő gondolatodat ismét csak nem értem:
    "nem tudják - mármint ha jól értem a rakéták - ugyanazt lekövetni mint amit egy pilóta a gépével összehoz. Ráadásul az érzékelő fej ami követi a célt kijátszható éles manőverekkel". Itt szerintem súlyos félreértésben vagy. Egy levegő-levegő rakéta manőverezőképessége nagyban függ attól, hogy milyen távoli célt akarnak lelőni vele. A hajtóműve viszonylag hamar kiég, és innentől kezdve elég gyorsan lassul és veszít a manőverező képességéből. Viszont ha feltételezzük, hogy fordulóharcban egy közeli célra indítják akkor nyugodtan feltételezhetünk tőle 40-50 g-s manővereket. Ez elől azért elég nehéz elmanőverezni egy pilóta vezette repülőgépnek. Az érzékelő fejet is csak akkor tudod manőverekkel kijátszani (ha kitudod !!!) ha közben egyéb módon - pl. infracsapdákkal - megpróbálod zavarni a rakétát.
    Persze az egésznek a kulcsa az amiről már beszéltünk korábban. Hiába áll működő hajtóművel a beton végén akár egy egész Gripen század, ha nem tudják hogy hol az ellenség.
    Ehhez korai előrejelző rendszer kellene - és nem földi telepítésű radarok.
    Ha pedig már levegőbe kerültek akkor törekedni kéne arra hogy azt csinálhassák amire kitalálták őket, vagyis BVR légiharcot, és csak akkor keveredjenek közel légiharcba ha nagyon muszáj és nincs más megoldás.