• h4x0r
    #111
    "Abban teljesen igazad van, hogy nyíltá kellene tenni jó pár szabadalmat."

    1998-ban a Microsoftnak volt egy kedves kis dokumentuma, ami kiszivárgott netre, egészen pontosan Eric S. Raymond kezébe. Ebben kimondták, hogy minden nyílt és egyszerű protokoll támadási felületet nyújt az MS-en.

    Példának okáért a HTTP-re épülő webszerverek területén nagy a verseny, annak ellenére, hogy az IIS-nek '96 óta lehetősége lenne a nyerésre. A Netcraft diagrammja (itt) szerint az IIS részesedése nem ment 40% fölé.

    Ezzel most nem akarok flémelni. Tényleg. Tudom, hogy rengeteg fontos szervezet webszervere IIS, azt sem állítom, hogy nem jó, stb. Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy ha egy protokoll/szabvány zárt, és az is marad, akkor az MS-nek (és ugyanilyen megfontolásból bármely cégnek) jóval több esélye van arra, hogy megtartsa a piacát, ha megtartja a szabadalmait/protokolljait/stb. Éppen ezért üzleti érdeke a zártság.

    Az EU szerintem éppen ezt vette észre, csak - mint azt már előttem is sokan említették - nem a megfelelő módon reagálnak, a megfelelő szakértelem hiányában. Mellesleg nem sokra megy az EU ezzel, hiszen szabad piacon nem lehet így betiltani valamit.