• Tuvok #270
    Végre valahára ki tudtam próbálni a játékot, 4 órát töltöttem el vele, kipróbáltam minden pályát és gépet, néhány küldetést . Elég kritikus szemmel néztem mindent, de ez a szubjektivitás talán betudható a szakmai ártalomnak . :o)
    Előzetes informálódások miatt azonnal Expert módban kezdtem játszani, mivel a teljes élethűség híve vagyok, azaz amit egy mozdonyvezetőnek kell végrehajtani, azt meg is akarom tenni .
    Rengeteg hibát (bugot) és hiányosságot tudnék sorolni, de nem kezdek bele, mert holnap is írnék, azonban az keserít el a legjobban, hogy olyan dolgok maradtak ki, amik egy "Simulator" szóval fémjelzett játékban alapvetőnek és magától értetődőnek kellene lennie .
    Kettőt emelnék ki, az egyik az éberségi berendezések hiánya, másik pedig a vonatbefolyásolás . Míg előbbinek idő-, vagy útarányosan kellene adnia a felhívást, addi utóbbinak a következő főjelző jelzési képét kellene megismételnie a vezetőálláson . Gőzmozdonyokon értelemszerűen ezek nincsenek, de az angol és a német pályán alapvető lenne . Mivel a német jelzési rendszerből hiányos a tudásom (amit hamarosan pótolok, de még nem találtam angol nyelvű jelzési utasítást, németül sajnos nem tudok), így a minimális szintű beépített vonatbefolyásolásnak köszönhetően egyes jelzőknél "levágott" gyorshajtás miatt, de a vezetőálláson sehol nem találtam bármilyen kijelzőt, illetve amire tippelek, hogy az lenne, nem változott sosem, így elkönyveltem, hogy nem működik jól . A BR101 vezetőállását ismerve pedig elkönyvelhető, hogy kimaradt . Az egyik brit gépen találtam valami erre utaló műszert, de 2 színképen kívül semmit sem mutatott, így sebesség kijelzésére szintén alkalmatlannak tituláltam .

Egyetlen pozitívum az MSTS-hez képest a jövőre nézve a motor (főmegszakító) kikapcsolásának lehetősége, ez később a leendő magyar jellegű pályákon jól fog jönni (fázishatár) .
    A hangokra nem fecsérlem az időt, silány és irreális mind, viszont a jó minőségű hangfájlok használatának lehetősége szintén a jövőt tekintve kecsegtet lehetőségekkel, gondolok a magyar járművek használatára (magam is dolgozok több jármű valós hangcsomagján, folyamatosan veszek fel hangokat utazásaim során) .

Összegezve a véleményem az, hogy a készítők egyszer sem vették a fáradtságot, hogy felüljenek (neadj'isten utazzanak valamennyit) egy mozdonyra, hogy megízleljék milyen fizikát, dinamikát kellett volna lemodellezni . Az alapjáték talán ad egy kis szájízt a jövőbeli kihasználhatóság terén, de önmagában semmit sem ér, egyszerűen összedobtak egy unalmas esték elütésére alkalmas árkád (és semmiképp nem szimulátor) jellegű játékot, mely alkalmas lehet egy kis szórakozásra azok számára, akik a valóságban nem próbálhatják ki ezt, de kárukra (vagy talán örömükre) meg sem közelíti a valóságos vezetést sem technikailag, sem hangulatban . A hangulat és realitás, a nem 2 kar mozgatásán alapuló vezetéstechnika megteremtése az elkövetkezendőkben a lelkes amatőrök kezében van, de ennek feltétele, hogy a készítők kiadnak kompatibilis javításokat, és még több lehetőséget biztosítanak a valóság szimulálása érdekében .
    De ez nem 2 hónapba fog telni ...