pemga#22
Equ, itt kifejezetten diplomázókról írt. Én nem tudom ki hogy van vele, de a wiw-es gyorsfelmérésem alapján az évfolyamtársaim nagy része már rég külföldön tengeti életét. Ez a "kevesen engedhetik meg maguknak" nekem nagyon furcsa, mert elég sok terjeszkedő más országokat választott helyi központ kiépítésére (pl. Prágát). Számomra inkább a "kevesen engedhetik meg maguknak, hogy Pesten maradhassanak" lenne a helytálló. Különösen ha összevetjük az árszínvonalat, az élet költségeit más EU-s országokkal... (És akkor még csak EU-ról beszéltem... Ugye BlackRose? :))
Az meg hogy mi a nettó, így elbagatellizálni mint mondtad, erőteljesen hmmm... Előszöris: a munkaadó nem a Te nettód alapján fog dönteni, hanem hogy mennyibe kerülsz neki Te. 600 nettó alkalmazottként kb a 3x osát jelenti a munkaadónak, kb 1.7-1.8misi. Ha számlázol akkor mondjuk +20%ot jelent neki, tehát mondjuk 700-800e. (Ez eléggé változó, mert egyéni vállalkozsóként csomó olyan dolgot leírhatsz ami amúgy az életedhez kell, rezsi, kocsihasználat fele, eszközök, stb. Tehát Te nem a nettóból költesz, hiszen ott már leírtad a nagy részét...) Namost ha összeveted, akkor munkaadói oldalon gyakorlatilag egyet fizet kettőt kap ugyanazért a pénzért. Szerinted ez teljességgel irreleváns a béralku esetén?