• dez
    Röviden (és ahogy én gondolom): mert ez egy előrelépés a jövő felé. Nem lesz az idők végezetéig egy kis 2D-s lapra korlátozva a számítógépek és emberek közötti "felület". Az ember alapvetően 3D-s élőlény...

És amúgy (nekem legalábbis) jó érzés a korlátok kitolódása.

De pl. ilyenek is, hogy nem akadozik össze-vissza a videolejátszás, ha mozgatom a ablakot (vagy egy másikat), a kisképeken valós időben látszik az ablak-tartalom, stb. stb.

Egyébként ennek az XGL-nek a megvalósítását az tette lehetővé, hogy Linuxban már eleve jobban el voltak választva az applikációk a fizikai 2D-s desktoptól. (Ugyanez teszi lehetővé az ablakkezelők egyszerű felcserélhetőségét is.) Itt nem fordulhat elő olyasmi, mint Windowson, hogy az egyik program átrajzolja a másik ablakát, elfelejti frissíteni az ablakát, stb. (Videokártya-driver bug miatt esetleg.)

Ja, és nem mindegy, hogy ez az egész okosan és frappánsan van megcsinálva (amit a korábbi előrelátó tervezés tesz lehetővé), azaz nem terheli teljesen agyon a rendszert, vagy mindenféle körülményes szükségmegoldásokkal. Mint ami Windowshoz kellene (legalábbis XP-ig, a Vistával nem tudom, mi a helyzet ilyen szempontból).

/ha valamiben tévedtem, javítsatok ki