• haxoror
    #167
    A természetnek az egyensúlyi állapot nem a normális állapota mivel konkrétan egyensúlyi állapota nincs is. A fajok folyamatosan fejlődnek, újak jönnek létre, az alkalmazkodásra képtelenek kihalnak, a klíma állandóan változik és ezért a lehetséges életterek is, egyes fajok előnyre tesznek szert amihez a konkurensek próbálnak igazodni, van amikor sikerrel és van amikor nem.

    Állandó kilengések vannak az origó körül és néha a kilengés akkora hogy az origó is vele mozdul, erre jó példa a nyitvatermők Perm-kori térhódítása a spórás növények kárára majd a Kréta-korban az ő kárukra a zárvatermők elterjedése és magának az emberiségnek a tevékenysége is ilyen, mind olyan esemény ami után a világ már sosem lesz olyan mint azelőtt.
    Tény hogy az ember által okozott változás sokkolóan gyors de károsnak nem lehet nevezni mivel a természetben nincs olyan hogy káros változás, csak változás van jelző nélkül.
    A Perm végi tömeges kihalás ami után a tengerek élővilága kvázi teljesen lecserélődött és új fajok jelentek meg káros volt az addig élt fajoknak de hasznos az újaknak, a természet számára meg szinte tökmindegy hiszen az élet ment tovább csak új utakon.

    Vannak pillanatok amikor éppen egyik faj sincs előnyben, na ez lenne az egyensúlyi állapot de ezek nem normális állapotok hanem ritka kivételek.

    A bioszféra borulásnál meg elbeszéltünk egymás mellet, én nem egy bibliai szintű armageddonra gondoltam hanem csak egy "sima szokásosra" :)