BiroAndras#155
"Tény, hogy nem a természettudomány szigorú kritérium-rendszerét alkalmazzák (aminek, mint írtam, néha már a fizikában sem lehet teljesen megfelelni), de attól még meg lehet a belső logikájuk, rendszerük. Mint a humán tárgyaknak."
Az a baj, hogy többnyire a természettudományok területén garázdálkodnak. Egyébként meg nem lehet tetszés szerint váltogatni a módszereket. Attól, hogy valaminek van belső logikája, még nem lesz feltétlen igaz. Ahhoz az is kell, hogy a tapasztalatokkal is egyezzen. Persze nem lehet mindenhol megfelelni a követelményeknek, de ez nem mentség. Annyira objektív bármely elmélet, amennyire alkalmazható rá a tudományos módszer (pl. ez a baja jelenleg a húrelméleteknek).
"Nahh, az említett viselkedés-tan pont egy ilyen volt. El is bukott, az embert nem lehet egyenletekbe foglalni."
Érdekes, én meg úgy tudom, hogy nagyonis sikeres. Vagy te valami másra gondolsz?
"Amik ellentmondanak, azokat én is kritikusan kezelem (pl. asztrológia), de vannak, amik nem mondanak ellent a tapasztalatokkal."
A többség ellent mond. Ami nem, azt meg el lehet fogadni lehetségesnek. De a teljes elfogadáshoz pozitív bizonyítékok is kellenek. Az ilyenek meg nagyon-nagyon ritkák (pl. ilyen a gömbvillám esete).
"De az elmondható, hogy a természettudomány szigorú kritérium-rendszerének inkább csak az anyag-alapú elképzelések felelnek meg"
Nem. Ennek semmi köze az anyaghoz. A kvantumfizika is tökéletesen megfelel neki, pedig ott már nem is egyértelmű az anyag fogalma.
"pl. pszichiátria"
Az nem is tudomány, hanem alkalmazás. A tudomány az a pszichológia. Szerintem.
És igen messze áll az objektivitástól a tapasztalatok szerint.
"A szkeptikusok is foglalkoznak vele? Ilyen irányú ténykedésükről nem tudok."
Nekik nem az a dolguk. A tudományos csalásokkal az adott tudományterületen mindenki foglalkozik, hiszen olvassák a publikációkat és megismétlik a kísérleteket. Hivatalosan a kutatóintézetek, illetve tudományos folyóiratok dolga az ellenőrzés.
"Vagy itt pl. a hidegfúzióra gondolsz? Azt úgy tudom, szintén nagyon támadják."
A hidegfúzió eredetileg tudományosnak indult, de aztán nyílvánosságra hozták a dolgot, mielőtt mások megismételhették volna a kísérletet. És amikor megismételték, nem találták nyomát a fúziónak. No, innen indult el a bonyodalom. Normálisan megbeszélték volna a dolgot, és esetleg egy harmadik fél bevonásával újra ellenőrzik az eredményeket. A média bevonásával viszont nyílt anyázás lett belőle, az igazság meg elkallódott menet közben.