pemga#24
Hmm, a CD-kre, DVD-kre ez valahol 20-50 évre saccolták anno (a préselt lemezeknél a várható élettartam nyilván nagyobb mint az írottaknál). A legnagyobb ellenség az oxidálódás, tehát alapvetően a tárolás jelenti a nagyobb gondot. Amit mondasz 5 év azt ez a cikk shelf time-ként említi, tehát ennyi ideig bírja ki az írható cd, mielőtt megírják.
Winyóknál az élettartamot munkaórákban (ill. ki-bekapcsolási ciklusokban) szokták megadni. Egy mai winyónál ez kb. 5-10 év ill. 50'000 ciklus (napi 2-3 ki-be kapcsolással számolva ez ugyanaz az érték). Maxtor adatlap, Seagate, vagy pl. a folyadék-csapágyas technológiáról. A winyóknál persze ez nem azt jelenti, hogy utána azonnal meghal, hanem elkezd csökkenni a használható terület. Ezen kívül ténylegesen maga a fej jelentheti a problémát.
De szerintem Kürt-ösöket meg lehetne kérdezni, ők elég sokat dolgoznak ilyesmivel. Saját tapasztalattal tudom h. nem ér dobálózni, de nekem több winyóm halt már meg mint cd/dvd-m :(. (CD-nél egyértelműen oxidáció volt a halál oka, maga a felület megváltozott, winyóknál motorhibák ill. hőmérsékleti problémák. Azóta a winyóimat 12cm-es ventik között egy mini-szélcsatornában üzemeltetem :)).