BlackRose#25
Nézz, ha nem felel meg, egyszerűen felmodassz és más munkát keresel... na ez ennyire egyszerű. Ha a lehetőségeket akarod élvezni akkor a kötelezetségeket is vállalni kell, vagyis nincs semmi ingyen, mindennek megvan az ára, pénzben, szabadságban, korlátokban... kb. az USA-ban nincs személyi igazolvány. Viszont ha akarsz gépkocsit vezetni akkor el kell fogadni, hogy kapsz egy engedélyt amely megfelel a személyi igazolványnak, ha dolgozni akarsz akkor kapsz egy Social Security Numbert (persze erre sem köteleznek, de van amit ez nélkül nem lehet), szintén ha akarok hitelt, akkor van Credit Rating ahol pontossan tudják, hogy mennyire vagyok jó hitelre. De nem kötelező, ha lemondok az autóról, a nyugdíjról a biztosításról, a hitelekről akkor eggyik sem kell, most persze a kérdés, hogy milyen életet akarok, utcán aludni mint anonimusz, vagy hitelre 5 szobás házat venni, új autót, nyaralni menni a pénzügyi piacon és a munkapiacon résztvenni stb. és persze feladni anonimitásom egy részét annak az érdekében, hogy ez lehetséges legyen. Mert komolyan ha nem tudnád ki vagyok te adnál nekem hitelt? Vagy akármi mást elképzelhető lenne.
Na mindenesetre szabélyozni kell a dolgokat, egy összetett társadalomban élünk és akarunk élni, ahol nem lehet vallamit vakon favorizálni vagy vakon kitíltani, mindennek megvannak a jó és rossz oldalai, a kérdés, hogy tudunk e meglenni vele, hogy mit kapunk és mit veszítünk. Ha nem kapunk semmit akkor nem kell, de előbb nézzük meg, mit is hoz ez a jövő, tisztán, előítéletek nélkül. Én így gondolnám végig. Ha bemegyek egy bevásárlóközpontba, berakom az árút a kosárba, aztán kitolom az autómhoz, és az RFID segítségével a rendszer leolvassa, hogy mit vettem, és amikor elhagytam az árúházat automatikussan számlázta ezt nekem és kifizettem, annélkül, hogy 10 percet áltam a sorban és vacakoltam, aztán számoltam a pénzt vagy vergődtem a kártyámmal... akkor ez nekem OK. Ha a hűtőszekrényem még tudja is, hogy mi van benne, mennyi és milyen mennyiségben van rá szükségem és előállítja a megrendelőlistát (persze szükség van rá, hogy én authorizáljam, vagyis elfogadjam) és ezt követően megrendeli, úgyhogy én még az árúházat is átugorhatom akkor az annál jobb, ha meg még tudja, hogy mit szeretek és a piacra kerülő újdonságokat a figyelmembe hozza, vagy figyelmeztet, hogy valami túl drága, vagy esetleg valmi akciós áron van akkor meg ez még jobb. Szóval én szeretem az automatikát, az automatika legnagyobb féke pedig éppen az RFID-el veszik el. Persze azért élünk vagy szeretnénk élni demokratikus jogállamban, hogy a technológiát ne alkalmazzák illegálissan, hogy ne legyünk a rendszer rabjai és ha kételkedünk, hogy ilyen rendszerben élünk e, akkor nem a technológiát kell fékezni, hanem a rendszert kell változtatni, persze ha demokrácia van akkor ez egyszerű. Ha nem akkor meg az ilyen technológiai dolgok nem igen változtatnak semmit.