• szivar
    #402
    Lehet hogy félrebeszélünk egymás mellett. Én arra próbáltam rávilágítani, hogy a tudománynak némely ága korrekt a maga formájában, de esetlegesen ellentmondhat vagy nem összeegyeztethető a másik -szintén hibátlan(?)- ággal, esetenként a valósággal. Nem mindig szentírás az amit a tudósok mondanak, de mégis törvényként tanítják||terjesztik a dologot.

    Példának kedéért anno a hetvenes években kiszámolták hogy mekkora méretekig is működőképes a tranzisztor. Kijött egypár mikrométeres méret, azt mondták hogy ennél kisebb méretben nem lehetséges... Aztán amikor átlépték a chip-gyártók ezt a határt, akkor következett még egy számolás -a kilencvenes évek elején(vagy a nyolcvanas végén?) - , ami már párszáz nm-re adta meg ezt a határt. Végül is elég sűrűn bejönnek a jóslatok :).

    Vagy említhetnénk azon kutatócsoportokat, akik képesek meghamisítani egy tudományos szaklapban leközlendő eredményeket, csak azért hogy továbbra is megkapják a támogatást a 'kutatások' folytatásához. És mivel jónevű lapban jelent meg a publikáció, ritkán buknak le. De néha azért hála istennek mégis.

    Ez majd olyan dolog mint az áltudomány. De amíg ez utóbbit csak a népek hülyítésére használják, addig nincs semmi gondom sem vele. De amint pénzt csalnak ki az emberekből, akkor már viszont keményen fel kell lépni ellene.

    De amint egy -esetenként- több ezer évnyi múlttal rendelkező gyógyítási módszerre mondják azt hogy csalás meg áltudomány, azt nem tudom jó szemmel nézni. Mondjuk az akupunktúrás kezelés az is-is vonalon oszlik meg. Tudom hogy évezredek óta használják arra kelet irányában. És azt is, ha nem használna semmit sem, akkor már régen a feledés homályába merült volna ez az eljárás. De ma, amikor valaki azzal jön hogy: prof. Dr. (lovag) Beverneki Barnabás vagyok, és mindent gyógyítani tudok vele, az ismét csak más lapra tartozik. Ez utóbbit nem lehet és nem is szabad jó szemmel nézni, pláne ha egy kéthetes nindzsaképző tanfolyamon szerezte a végzettségét ez irányban. Mert aki mondjuk az apjától tanulta a 'szakmát', mert amíg vissza tudják vezetni a vérvonalat, addig mindenki elismert orvos volt, abban megbíznák ilyen téren.

    Szerintem a 'hagyományos' gyógyászat/tudomány nem lehetne meg az alternatív párja nélkül. De amíg a hivatalos gyógyítók mindent műtéttel és gyógyszerekkel kívánnak megoldani, illetve az amatőr 'kollegák' egy vakbélgyulladást vagy üszkösödést gyógynövényekkel||akupunktúrával 'tudnak' gyógyítani -persze a paciens megmurdel-, addig itt változás nem lesz. Mert már láttam olyan esetet is, hogy az orvosok azt mondták a krónikus gerincfájdalmakkal rendelkező paciensnek, hogy gyógyszer, gyógyszer, gyógyszerrel. Hmm. Két hónapig szedte és nem használt? Akkor meg kell műteni. Ja, le is bénulhat ám a műtéttől. Erre a csávó elment egy 'csontkovácshoz' (mellesleg orvosi diplomája van a dokinak), megdögönyözte, azóta már legalább tud járni, erős fájdalmak és gyógyszerek nélkül. Teljesen nem gyógyulhat meg, ezt mondta neki az alternatívabb doki, de legalább járni és dolgozni tud majd, igaz kb. félévente el kell mennie majd hozzá egy kis masszírra. Vagy megműtteti magát, de az meg kétesélyes.

    A tudomány meg alapból elítéli az olyan dolgokat, amik nem mérhetőek, nem bizonyíthatóak. Esetenként a telepátia, telekinézis és társaik. Pedig működni működhet a dolog, de a sok csaló miatt nem az igazi a bizonyítása, esetenként nem műkszik álladóan a dolog. A varázsvesszős figurákról meg háát, nem sok jót tudok mondani...

    Szal arra akartam kilyukadni, hogy mindent kétkedéssel kell elfogadni, megnézni hogy mi-merre hány méter, hol lehet alkalmazni a dolgot. Nem ágállok sem a tudomány ellen, sem mellette, mert a tudomány csak egy dolog. Kételkedek az állításaiban, törvényeiben, mert van amire nincs vagy nem kielégítő a magyarázat. És így vagyok a másik oldallal is.

    "Az egyenlőség teljesen jó, csak figyelembe kell venni a számábrázolás apró következetlenségét, miszerint 0.999...=1, vagyis ugyanazt a számot kétféleképp is fel lehet írni. Hasonlóan "be lehet bizonyítani", hogy 1=-1."

    Az egyenlőség teljesen nem jó, mert végeredményben elhanyagoltunk egy ici-pici összeget, ezálltal a logikának ellentmondó következtetésre jutunk. Helyesen:
    10n-n = 9n, esetünkben a végeredmény 9-x, ahol x az 'elhanyagolható' összeg. De ha gondolod, ilyen logikával be lehet bizonyítani azt is hogy 2x2 = 5... És mindezt tizes számrendszerben, elég kevés bűvészkedéssel...