• BiroAndras
    #395
    "A vaktesztet nem nekem kellene mondani. De az akupunktúra mint módszer, ezzel a cselekedettel bizonyított jópár orvos körében."

    Akkor jó. Esetleg link?

    "Ezt honann veszed?"

    "Szerinted van Isten?
    Szerinted létezik W bozon?
    Mert sokan az utóbbiban hisznek, az előbbiben pedig nem. Mert Istent csak emlegetik ósdi irományok és még senki sem látta... És lőn háborgás, ha azt meri valaki mondani hogy ő hisz a létében.
    Utóbbi létét viszont méréssorozatok erősítik meg, de látni senki sem látta és nem is fogja - valószínűsíthetőleg."

    Istenben többen hisznek.

    "Peldának kedvéért egy gyorsítóban is minden ütközéskor több TB adatot rögzítenek, ezeket szűrik meg a 'szeméttől' szoftverek segítségével, hogy egyálltalán földi halandó át tudja tekinteni ezt az adathalmazt. Honnan tudják, hogy az ami érdektelennek tűnik, az nem fontosabb-e a tudomány számára, mint a 'hasznos' adat."

    Pl. statisztikai módszerekkel jól kezelhetők ezek. De nem tudom, hogy pontosan hogyan zaljlik egy ilyen mérés. Ha jól rémlik, a fő szűrési elv azon alapul, hogy a detektorok hol, mikor, milyen szögben és hányszor észlelik az adott részecskét. A véletleneket meg remekül lehet szűrni a kísérlet ismétlésével.

    "Ilyen adathalmaz esetén mondhatni nem lehet kizárni teljesen az eredmények helytelen értelmezését."

    Attól függ, hogy pontosan milyen adatról van szó. A puszta mennyiség nem jelent semmit.

    "Ráadásul ezen -csak feltételezhetően helyes- eredményekre alapozzák a logikailag néha önmagának is ellentmondó matematikailag 'szilárd' elméleteket, melyből valaki ismét kikövetkeztet valami értelmeset,stb..."

    Hol van bennük önellentmondás?

    "Kérdem én, mitől külömbözik az elméleti fizika a hittől? Az hogy vannak jóslatai, amik valóra válhatnak? Mert a régmúltba is jósoltak, pl. a világvégét :)."

    Abban különbözik, hogy a jóslatai elég gyakran valóra válnak.

    "Vajon a kvantumfizikai alapokon nyugvó szupravezetés megaszondása miért mondhat ellen az energiamegmaradás törvényének, és az 'általános' kvantumfizika -egyesek szerinti- értelmezésének?"

    Erről részleteket is tudsz? Én sajnos ilyen szinten nem vagyok benne a témában. Egy cikket olvastam erről a diplomamunkámhoz, de abban ilyen ellentmondásokról nem volt szó.
    Egyébként a szupravezetés eleve kvantumos jelenség, és a hagyományos magyarázat a Cooper-párok kialakulása, és az ezzel járó egész spinű bozon állapot. Ez tudtommal nem mond ellent semminek.