• BiroAndras
    #389
    "De miután egy önkéntes leányzón elvégeztek egy császározást, akupunktúrás érzéstelenítéssel, akkor egy kicsit megváltozott az orvosok vélekedése a dologról"

    Ez szép, de önmagában még nem elegendő bizonyíték. Ugyanis nincs kiszűrve a placebo hatás, ami simán okozhat akár ilyen jelenséget is. Kettős vak tesztet kell használni ilyen esetekben.

    "Szélsőséges példaként az örökmozgót hoznám fel. Ha netalán valaki rájönne a csínokra-bínokra, összedobná és még ráadásul működne is, akkor mi lenne a tudományos elit válasza? (Mint a parsztbácsinak az állatkertben. Ilyen állat márpedig nincsen.) Ez biza ellentmond a thermodinamika második főtételének, tehát nem működik. Arra már nem is gondolnának, hogy esetleg olyan dolog van a háttérben, amiről álmodni sem mertek volna, és felborítaná az eddig alkotott tudományos nézetet, esetleg meg kellene nézni közelebről is..."

    Megfelelő bizonyítékok mellett elfogadnák. Persze nem könnyen, mert ez a fizika egyik legerősebb törvénye.

    "A törvényeket a természet hozza, ezeket a fizikusok minnél jobban passzoló modelleket kerestek hozzájuk. De ehhez meg kell figyelni a dolgokat, majdpediglen valamiféle elméletet alkotni és legvégül ezt matematikai alapokra kell helyezni. Utána meg ellenőrizni az elmélet helyességét. Ezután lehetne törvénynek nevezni"

    Ez pontosan így történik.

    "de mint a klasszikus fizika példájából is láthattuk, ez csak elmélet maradt, önmaga korlátai közé szorítva."

    Pontosan. De saját korlátai közt tökéletesen működik még ma is.
    A legtöbb fizikus abban reménykedik, hogy lesz egy olyan modell, aminek már nincs ilyen problémája. Pl. az M-elmélet (a húrelméletek legújabb változata) úgy néz ki, minden ismert fizikai jelenséget egységesen magyaráz. De még nagyon messze van attól, hogy bizonyított legyen.

    "De manapság ez is egy kicsikét megváltozott, köszönhetően az elméleti fizikának. Kitalálunk valamit, aztán az addig fizikai törvénynek neveztetik, amíg valaki nem bizonyítja az ellenkezőjét."

    Na ez nem igaz. Az igaz, hogy az elméleti fizika messze a kísérletek előtt jár, de egyrészt nagyon szilárd matematikai alapja van, kvázi logikai következménye a már ismert törvényeknek, másrészt mindenki tudja, hogy addíg semmi sem biztos, amíg nincs kísérletileg ellenőrizve.

    "Ha esetleg valami netalán ellentmond a megalkotott törvénynek azt vagy el kell tusolni mindörökre, vagy pedig hozzá kell csűrnicsavarni a dolgokat. Másképpen már nem megy ez a fránya elméleti fizika."

    Ezt honann veszed?