• szivar
    #385
    Milyen jól elvagytok itt :D. Arra nem gondolt egyikőtök sem hogy esetleg senkinek sincs igaza? Mert annak idején az akupunktúrával kapcsolatban is azt monták hogy egy nagy csalás, mert attól hogy tűket szurkálnak a paciensbe, az nem gyógyul meg, nem szűnik meg a fájdalma, stb. De miután egy önkéntes leányzón elvégeztek egy császározást, akupunktúrás érzéstelenítéssel, akkor egy kicsit megváltozott az orvosok vélekedése a dologról (igaz a végén már kellett egy kis modern anyag is, mert a csaj már érzett valamit...). Link nincs.

    De amíg léteznek olyan emberek, akik pl. azt mondják hogy igyál mindennap háromszor a saját hu... vizeletedből, aztán majd meggyógyulszhuszonnyolezerforintlesz, addig létezik áltudomány is. Illetve amíg az ilyen kijelentéseknek hisznek az emberek. A hasonló egyéneket le kell leplezni és elküldeni őket a bús francba.

    Továbbá, ami ellent mond a racionális tapasztalatoknak, az is áltudománynak minősülne. Szélsőséges példaként az örökmozgót hoznám fel. Ha netalán valaki rájönne a csínokra-bínokra, összedobná és még ráadásul működne is, akkor mi lenne a tudományos elit válasza? (Mint a parsztbácsinak az állatkertben. Ilyen állat márpedig nincsen.) Ez biza ellentmond a thermodinamika második főtételének, tehát nem működik. Arra már nem is gondolnának, hogy esetleg olyan dolog van a háttérben, amiről álmodni sem mertek volna, és felborítaná az eddig alkotott tudományos nézetet, esetleg meg kellene nézni közelebről is...

    Mert megfigyeltem, mindenhol csak azt olvasni hogy a kvantumfizika törvényei szerint... , ez márpedig több mint elmélet...,stb... Pedig ezek nem törvények, csak közelítő matematikai modellek. A törvényeket a természet hozza, ezeket a fizikusok minnél jobban passzoló modelleket kerestek hozzájuk. De ehhez meg kell figyelni a dolgokat, majdpediglen valamiféle elméletet alkotni és legvégül ezt matematikai alapokra kell helyezni. Utána meg ellenőrizni az elmélet helyességét. Ezután lehetne törvénynek nevezni, de mint a klasszikus fizika példájából is láthattuk, ez csak elmélet maradt, önmaga korlátai közé szorítva.

    De manapság ez is egy kicsikét megváltozott, köszönhetően az elméleti fizikának. Kitalálunk valamit, aztán az addig fizikai törvénynek neveztetik, amíg valaki nem bizonyítja az ellenkezőjét. Lehetőség szerint olyan dolgot kell állítani, amit csak a jóisten tud ellenőrizni (fekete lyuk, húrok, féregjáratok és társaik), az emberiség még vagy 1000 évig nem. Ha esetleg valami netalán ellentmond a megalkotott törvénynek azt vagy el kell tusolni mindörökre, vagy pedig hozzá kell csűrnicsavarni a dolgokat. Másképpen már nem megy ez a fránya elméleti fizika.
    Ja, a jóslás sem olyan már mint régen :). Ha nem egyezik az eredmény az elmélettel, akkor rosszul volt elvégezve a mérés vagy a kisérlet, ismételjük addig amíg nem azt kapjuk, mit kell. Ha egyezik, akkor meg ugye hogy milyen igazunk volt? És valószínűleg soha máskor nem lesz elvégezve ez a kisérlet, mert ez már volt, ezt már bizonyították, ráadásul túl drága is a kisérlet, stb. Vagy ha mégiscsak megcsinálják, akkor meg szinte csak az eredeti kisérletet ismételgetik, szinte változtatás nélkül.

    Na mindegy. Az áltudomány létező dolog mind a tudósok céhében, mind a csináld magad mozgalom körében. Csak míg az egyik oldal azzal is törődik hogy az életben ne tudjon rájönni egy halandó a 'csalás' lényegére, addig a másik oldal erre magasról tesz. És mind a két oldal támadja egymás nézeteit. De aki valami értelmeset is csinál, az meg nagy ívben tesz mind a tudományos, mind az áltudományos oldal 'szereplőire'.