• rigidus
    #106
    "Amúgy ha hangsebességnél gyorsabban repül, akkor ugye a gép hangját csak akkor halhatod meg, amikor már átrepült a fejed felett, tehát amikor még csak közelít feléd, nem hallod a hajtóművek zaját!"

    Meg soha nem lattam a gepet igy azt sem tudom, hogy hogy nez ki, vagy mekkora, csak a hangjat szoktam hallani. Igy azt sem tudhatom, hogy a hang elott vagy utan repult el. :) (eleg logikus, hogy a hang elott :) )

    "Egyébként kétlem, hogy hangsebességnél gyorsabban menne a repülőgép, mert Anglia felett is tilos kis magasságban hangsebességnél gyorsabban repülni, pláne lakott terület felett."

    Nem lattam meg a sebessegmerojet sem, de gyanitom, hogy felette szokott repulni. juzosch leirasa (hangrobbanas) eleg meggyozoen tukrozi az elmenyt ahogy felbukkan a semmibol. Egy intenziv, hirtelen mely robajt hallani, majd par masodpercen at egy halkabb visszhangzo utodorejeket minden iranybol, aztan semmi. Volt hang, nincs hang.

    Legutobb kb. egy honapja volt ilyen.

    Aztan bb. masfel evvel ezelott volt egy ettol eltero alacsonyan repulos eset is. Bevasarolni voltunk az egyik rokonommal, mar esteledett. A parkoloban pakoltunk be a kocsi csomagtartojaba, es hallottam, hogy valami rohadtul suvit a magasbol kb. nyugati irany felol. Felneztem, karacsonyfakent kivilagitva jon es hatarozottan sullyed, egyenesen a parkolo fele jon. Egy vadaszgep (talan 300knots sebessegel) jelent meg, befejezte a sullyedest majd tovabbrepult a varos felett egy eleg hatarozott hang kisereteben. Kb. 100m magasan lehetett amikor befejezte a sullyedest. Rokonnal percekig meg sem mertunk szolalni, remegtunk mint a nyarfalevel. Masok is voltak a parkoloba, volt egy csaj aki csak leult a szegelyre a parkoloba es csak sirt ugy megijedt. Azt hittuk be fog csapodni a parkoloba.

    En is elkepzelhetetlennek tartom, hogy ezt szabadna csinalni. Van egy masik dolog is, talan osszefugghet, nemregen volt egy hir a helyi ujsagban, hogy itt Kozep-Angliaban a polgari legiforgalom annyira suru, hogy sokszor csak a vakszerencsen mulik, hogy nem utkoznek a civil gepek. A nemzetkozi legiforgalom jelentos resze is itt megy el. Lehetseges, hogy ezek az RAF pilotak a boruket mentik ilyenkor?

    Termeszetesen a mediak hallgatnak ezekrol az esetekrol.