• kukacos
    #169
    No nézzük sorjában...

    " A robbanófejek nem manővereznek"

    Ilyet hol is állítottam? Igen, a post-boost vehicle végez önirányítást, mielőtt elengedné a tölteteket.

    "ez a rész még a mezoszférában zajlik"

    ...ami alacsonyabban van, mint az ionoszféra, amit az EMP támadások főleg érintenének...

    "a földközeli robbantások EMP-je nem ér addig fel"

    "Ha mégis zavarnának, a hatásuk már elég kicsi ahhoz, hogy kiküszöbölhető legyen az adóteljesítmény növelésével mondjuk."

    Én bevallom, nem tudom. Szerinted nem zavarnak, szerintem lehet. Az biztos, hogy ez nem "érzésre" kérdés. Zavarja vagy nem zavarja, magyarán hogy az adóteljesítmény növelése elég, egy nagyon légből kapott állítás. A legvalószínűbb, hogy a szakértők se tudják, hogy megzavarná-e 70-80 km magasan a GPS forgalmat egy földközeli robbantás. De mondok mást: a beérkező töltetek között robbanó ABS elhárító töltetek viszont EGÉSZEN biztosan tönkrevágnak minden rádiókommunikációt. Nem véletlen használnak az ICBM-ek kizárólag inerciális navigációt. Mindenesetre ez a kérdés csak egyetlen pontot érint a három közül.

    "az angol szövegben is az van, hogy sokkal kisebb az ilyen robbantások által lefedett EMP rész"

    Persze. De arról egy szó nincs, amit #153-ban írtál (3-8 km magasan kell robbantani).

    "Én nem azt mondtam egy szóval sem, hogy GPS-t jelenleg használják!!!"

    Jó, nézzük csak vissza. Az egész vita abból a #50-beli megjegyzésedből nőtt ki, hogy

    "Ma már GPS-el, GLOSNASS-al azt találsz el olyan pontosan, amit csak akarsz."

    Látod azt a MA szócskát ott?

    Erre írtam, hogy aligha, mert GPS-t nem használnak az ICBM-ek, és igazam volt. Erre a következővel reagáltál:

    "Ha meg az űrbe robbantasz egy atomot, saját terület felett, hogy lehetetlenné tegyed a célterület (saját országod) felett az ellenséges rakéták számára az ilyen műholdas navigációt, akkor akkora EMP-t kap az az összes, nem védett integrált áramkör (számítógépek) pár ezer mérföldes körzetben, meg úgy általában az egész elktromos hálózatod, hogy napokig nem állítod helyre (már ha marad belőle valami)."

    Ebből szerintem minden magyarul beszélő ember arra következtet, hogy #50-es megjegyzésed a GPS-re az ellenséges terület feletti irányításra vonatkozik. Erről kiderült, hogy nem így van. Ezt el is ismered #160-ban, de itt beszélsz először feltételes módban. #160-nal nem vitatkozom, valóban javítana a pontosságon, ha le tudnák küzdeni a GPS alkalmazása előtt tornyosuló akadályokat, de arról, hogy ez csak egy javaslat, eddig a hozzászólásodig szó sem volt.

    "nem a meglepetésszerű EMP csapás miatt kéretted az ICBM (vagy akármilyen hordozókat), hanem a telepítendő atomfejes elhárító műogoldakhoz"

    Először annyit írtam, hogy a műholdakat lövik le/sütik meg. Utána rájöttem, hogy ez se kell, bőven elegendő a GPS megzavarására egy EMP töltet, amiről pedig szerintem 99%, hogy sor kerülne. #110-ben ezt teljesen nyilvánvalóvá tettem, sajnálom, hogy nem értetted meg.

    Az SSBN-ek természetesen részben megtorló fegyverek. Írtam talán mást? Ott van #157 végén feketén-fehéren: vannak ilyen céllal telepített tengeralattjárók mindkét oldalon. Nyilván nem egy Tájfun fog Floridáig behajózni. De a többi hajóosztály tagjai bizony időről-időre mindkét oldalon felkeresték az ellenség partmenti vizeit. Keress rá a K-219 tragédiájára, ami például Yankee osztályú rakétahordozó tengeralattjáró volt, bizony-bizony, ICBM-ekkel, és Bermudától északra süllyedt el 1986-ban. Az akár néhány száz mérföldre is lehet az amerikai partoktól. Biztos eltévedt szegény, mert #165 írásod alapján elő sem fordulhatott volna ott. Nem emlékszem komoly külpolitikai feszültségre 1986-ból, mintha egy Gorbacsov nevű bácsi kezdett volna karriert akkoriban, szóval elég egyértelműen levonható a következtetés, hogy az amerikai partokat felkereső SSBN-ek (de akár csak a vadásztengeralattjárók is képesek robotrepülőgépeket indítani) nem számítottak túl nagy számnak a hidegháborúban. Újabb elkapkodott állításod.

    http://www.bellona.no/en/international/russia/navy/northern_fleet/report_2-1996/11084.html#O3

    Személyeskedni te kezdtél #86-ban, amikor első ízben megjegyzést tettél szellemi képességeimre, miszerint valamit én képtelen vagyok felfogni. A továbbiakban végig kioktató stílusban adtad elő magad, miszerint világosodjak már meg, tegyem magamévá a jó szokásaid, és ugyan gondolkodjak már végre, ami nyilvánvalóan azt sugallja, hogy nem szoktam. A vitában aztán a kölcsönös félreértések mellett több állításodról is kiderült, hogy nem igaz, és ezekre én hívtam fel a figyelmed - más kérdés, hogy ennek elismerésére, úgy tűnik, nem vagy képes. Szerintem ha egy vitapartner legalábbis bizonyos kérdésekben erősebbnek mutatkozik, legkésőbb akkor érdemes elkezdeni tisztelni annyira, hogy nem hülyézzük le. Ha már ez nálad nem default. Ennyit a stílusról. De ítélje meg minden fórumolvasó maga, melyikünknek milyen a stílusa.